'Doping remt vernieuwing wielersport'

Team Sky toont de kracht van innovatie en een uitgekiend strijdplan

Ieder succes heeft z'n prijskaartje. Maar dat de tol betaald wordt in de vorm van twijfels aan de integriteit, schoot teambaas Dave Brailsford van Sky Procycling in het verkeerde keelgat. De Brit haalde woensdag uit in de pers na 'alle lasterpraat'. Over Milaan-Sanremo, de eerste serieuze klassieker van dit wielerseizoen morgen, ging het allang niet meer.

De opvallend sterke ploegprestaties in Parijs-Nice en de Tirreno vorig week waren klinisch, berekenend en misschien wel gevoed met ongeoorloofde medicamenten, klonken de beschuldigingen. Was het zuivere koffie van Bradley Wiggins in de Tour vorig jaar? En waarom had de ploeg de diensten van Geert Leinders nodig, de arts die vanwege zijn discutabele rol bij Rabo onder vuur ligt? "Een fout", bekende Brailsford. Maar de vergelijking met robots was onterecht, meende hij. "Wij rijden met een doordacht plan."

"Ik begrijp Brailsfords kritiek wel", reageert Adriaan Helmantel, trainer van Argos-Shimano. "De wielersport laat nog veel mogelijkheden onbenut." De ontwikkeling van trainingen, materialen, begeleiding en voeding staan niet stil. Sky weet precies waar ze het verschil kunnen maken. "Daarin loopt de ploeg voorop."

Dat de media het beeld opvoeren van Sky als calculerende formatie verdient nuancering, stelt Helmantel. "Alsof je alles wint aan de hand van de wattages die renners kunnen trappen tijdens een training."

Het is niet alleen een kwestie van goede renners met de juiste instelling, betoogt zijn collega bij Vacansoleil-DCM Chris Brands. "Vergeten wordt gemakshalve dat het succes van Sky het resultaat is van een uitgekiend Olympische strijdplan voor de Spelen in Londen. Sky vaart op dat bootje mee. Wat Sky doet, verdient alle lof. Wij moeten kritisch naar ons zelf kijken en de vraag stellen wat zij anders doen dan wij. Sky heeft voor een cultuuromslag gezorgd. Dit is toch een behoorlijk conservatieve wereld."

Op elke zes renners telt Sky Procycling vier begeleiders, weet Brands. Er is geen ploeg met zoveel medisch verzorgers, fysiotherapeuten, trainers en wetenschappers in dienst als het team van coryfeeën Wiggins en Chris Froome. Cijfers om als Nederlandse ploeg jaloers op te zijn.

Daarmee is het verhaal Sky niet compleet. Achter de macht en kracht van de ploeg staat een sponsor met de diepste zakken in het professionele wielrennen. Een budget dat vier à vijf maal groter is dan dat van Argos en Vancansoleil en waarvan meer dan een derde naar de begeleiding vloeit.

En er speelt nog een gegeven mee in het Britse succes, kaart Helmantel aan: doping. Het wielrennen stak decennialang energie en geld in verboden prestatiebevorderende middelen. "Doping heeft in die zin veel vernieuwingen tegengehouden. Blijkbaar lag het rendement hoger." Bij gebrek aan een dopingcultuur in Engeland koos Brailsford voor een schonere optie.

Dat Sky nu toch beschuldigd wordt van ongeoorloofde praktijken, mag je een misrekening noemen. Behalve de omstreden arts Leinders moesten ook Sean Yates, Steven de Jongh, Bobby Julich en Michael Barry vertrekken. Geen van allen kon vorig jaar na het Usada-rapport een handtekening zetten onder een verklaring van goed gedrag. Brailsford vond het niet noodzakelijk hen naar hun dopingverleden te vragen toen ze bij Sky aan de slag gingen. Om het beeld bij te sturen, heeft Sky verslaggever David Walsh 'embedded' aan boord. De journalist van The Sunday Times beschuldigde Lance Armstrong tien jaar geleden als eerste van dopinggebruik.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden