Dopelingen hoeven niet kopje onder

Synode PKN vindt rapport van theologen te eenzijdig orthodox en laat het herschrijven

De twee VU-theologen die vinden dat dopelingen helemaal kopje onder moeten, hebben de opdracht gekregen hun opvattingen te herschrijven. Hun ideeën zijn te eenzijdig orthodox om de diversiteit van de protestantse kerk te weerspiegelen. Dat heeft de generale synode (landelijke vergadering) van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gisteren bepaald.

Het rapport 'Brandpunten in de verkondiging', dat richtlijnen voor de kerkdienst bevat, riep bij de ruim zeventig afgevaardigden uit de plaatselijke kerken de nodige weerstand op. De auteurs van het rapport, twee behoudende theologen van de Vrije Universiteit, kregen een hele reeks verwijten. Zo zouden hun opvattingen te eenzijdig, te massief en te orthodox te zijn.

"Wij zijn geen Hobbits, wezens die verhalen alleen goed vinden als ze kort en helder uiteengezet krijgen wat ze al wisten", aldus een synodelid uit Amsterdam. Volgens hem en enkele anderen zou er meer ruimte voor twijfel in moeten staan.

Daarbij bleef de kritiek niet. Een flink aantal synodeleden vond de toon tegen agnosten en 'ietsisten' ronduit badinerend. "Het zijn geloofsopvattingen die ik langzamerhand tegenkom in de gemeente. Maar de auteurs doen dit af als een klamme deken", verwoordde een predikant uit Monnickendam de kritiek.

"De pluriformiteit van de kerk is niet gebaat bij strikte grensbewaking", aldus een ouderling uit Groningen. Er was ook bijval voor de klassieke toon. Enkele behoudende synodeleden waren blij dat het stuk 'niet blijft steken in vaagheden'.

In het rapport staan ook enkele praktische voorstellen. Naast het idee om dopelingen in een groot bassin te duwen, zou er een gedragscode voor avondmaalsgangers moeten komen. Dit leidde eveneens tot discussie. "Waarom staat dit er eigenlijk in? Moesten de auteurs puntjes scoren?", reageerde rector Gerrit Immink van de Protestantse Theologische Universiteit.

Hoe groot de kritiek ook was, een tegenvoorstel om een gevarieerdere groep mensen een ander stuk te laten schrijven haalde het net niet. Wel kregen de schrijvers de opdracht om het rapport te veranderen zodat de breedte van de kerk beter tot zijn recht komt.

Het is uiteindelijk de bedoeling dat 'Brandpunten in de verkondiging' naar predikanten en kerkelijk werkers gestuurd wordt, om zo plaatselijk een discussie aan te wakkeren over wat het betekent om kerk te zijn.

Kerk moet bezuinigen

De kerk krimpt en er komt steeds minder geld binnen. Daarom staat de protestantse kerk vanaf 2016 een 'significante besparing' te wachten op de Dienstenorganisatie, zeg maar het ambtenarenapparaat van de kerk. Een geldbedrag is niet bekendgemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden