Doorzetter leidt Republikeinen

Mitch McConnell aan het hoofd van Senaatsfractie in de VS

Een buiten de VS onbekende senator is in één klap een van de machtigste mannen van Washington: Mitch McConnell. Hij wordt de leider van de Republikeinen in de Senaat.

Samen met de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, gaat hij op volle kracht door met zijn missie: president Barack Obama het vuur aan de schenen leggen. Gisteren schreven McConnell-Boehner een artikel in The Wall Street Journal. Het duo wil vaker samen optreden in de hoop dat de partij bij de presidentsverkiezingen van 2016 niet alleen als stoorzender wordt gezien. Sinds 2011 was hét doel van de door Tea Party-leden opgestookte Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden namelijk vooral Obama dwarszitten en zoveel mogelijk wetgeving tegenhouden. Nu het nog kan, willen de Republikeinen laten zien dat ze wel degelijk regeringsverantwoordelijkheid kunnen nemen.

McConnell was de afgelopen dagen voor zijn doen uitbundig aan het grappen. Normaliter is hij gesloten, op het stijve af. Komiek Jon Stewart uit 'The Daily Show' noemt hem de Schildpad, en daar heeft zijn figuur inderdaad wat van weg. De ogen achter de brillenglazen lijken een vertraagde reactie te geven. McConnell wijkt nooit af van zijn geschreven tekst, en houdt evenmin van een spontaan praatje met journalisten in de wandelgangen van het Capitool.

Vijftig jaar geleden liep hij daar al rond, als stagiair van een senator uit zijn eigen staat Kentucky. Sinds 1984 is hij al senator. Nu komt zijn lang gekoesterde droom dan uit: fractieleider zijn van de grootste Senaatspartij. Zijn doorzettingsvermogen en discipline heeft hij naar eigen zeggen te danken aan zijn moeder. Toen hij als peuter van twee polio opliep, dwong zij hem twee maal daags oefeningen te doen, en dat twee jaar lang.

Bij zijn overwinningsspeech dankte hij zijn vrouw, Elaine Chao, 'het waardevolste lid van ons team'. Chao (61) migreerde als kind van Taiwan naar de VS en was acht jaar lang minister van arbeid onder president Bush. Het is haast symbolisch voor het etnisch veranderende Amerika, dat zelfs een Republikeinse leider een echtgenote heeft uit een minderheidsgroep. Ook bedankte McConnell zijn ouders, voor hun optimisme en het geloof dat elke generatie het iets beter zal krijgen.

Dat laatste staat in de VS al jaren onder druk, de meeste Amerikanen zijn erop achteruit gegaan. "Er is angst. Mensen willen zekerheid", refereerde McConnell hieraan. "Ze willen dat de overheid over hun veiligheid waakt en de grenzen beschermt." Dat laatste is een verwijzing naar de instroom van illegale migranten vanuit Mexico.

McConnell is een harde werker. Hij stelde voor dat de Senaat voortaan ook op vrijdag bijeen zal komen, en wil resultaten zien: "Je moet eens zien hoe mensen die dinsdagochtend nog heel fel zijn, er donderdagnacht aan toe zijn. Op die momenten komen er wetten." Onderwerpen waarover wellicht een akkoord met de Democraten mogelijk is, zijn belastinghervorming, handelsverdragen en een begroting. Dat is sinds 2009 niet meer gelukt. "De regering gaat niet meer op slot", belooft de senator, verwijzend naar het moment vorig jaar dat Washington de rekeningen niet meer kon betalen door onenigheid in het Congres.

De fractieleider zit bij het onderhandelen wel klem tussen diverse groeperingen, zoals de radicaal-rechtse achterban en radicale collega's als senator Ted Cruz van Texas. De Democraten hebben een aantal zetels verloren in het Zuiden, waar ze gematigd moesten zijn om die te bezetten. Dus is de fractie nu gemiddeld linkser geworden, hetgeen samenwerking bemoeilijkt.

Morgen gaat McConnell met Boehner op bezoek bij Obama. Die zei woensdag dat hij best een bourbon wil drinken met McConnell. Welk merk? Obama heeft geen idee. Zo hebben de twee elkaar de afgelopen zes jaar gemeden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden