'Doorzetten tot het einde. Dat was zijn kracht.'

Israëliërs nemen geëmotioneerd afscheid van oud-premier Sjaron

Ariël Sjaron is niet meer, maar nog eenmaal staat hij in het hart van de Israëlische politiek. Gisteren werd de kist met het lichaam van de oud-premier, gewikkeld in een Israëlische vlag, naar het plein voor de Knesset gebracht. Vandaag krijgt hij een staatsbegrafenis.

Tienduizenden Israëliërs kwamen hem gisteren al een laatste groet brengen, in een lang defilé langs de kist. En ook al was 'Arik' Sjaron ook in eigen land omstreden, en ook al was zijn dood geen verrassing na acht jaar coma, bij dit laatste afscheid ging het er soms emotioneel aan toe. Sommige omstanders moesten een traantje wegpinken. Anderen namen met hun mobiele telefoon een foto van de kist, of brandden een kaarsje voor de overledene.

Diep geliefd was hij misschien niet echt, 'de bulldozer', zoals Sjaron ook wel genoemd werd. Als legerchef en politicus walste hij over iedereen heen, en aan het eind van zijn leven maakte de havik een politieke manoeuvre (de terugtrekking uit de bezette Gazastrook) die veel aanhangers van hem vervreemdden. Maar respect voor zijn doorzettingsvermogen en zijn inzet voor het vaderland overheerste gisteren in Jeruzalem. "Wat hij ook besliste, hij zette door tot het einde - dat was zijn grootheid", zei de 74-jarige Sjlomo Tal tegen persbureau Reuters.

Sjaron werd waarschijnlijk nog het meest geprezen voor wat hij Israël bracht vóór zijn politieke carrière, in de tijd dat hij nog een onverschrokken militaire leider was. "Arik was in de eerste plaats een strijder en commandant, een van de grootste generaals van het Joodse volk in zijn tijd, en in de geschiedenis", zei huidig premier Benjamin Netanjahoe over die periode uit Sjarons leven.

Ook oude strijdmakkers van de overledene kwamen een laatste groet brengen en prezen zijn onverzettelijkheid. "Woorden schieten tekort nu", zei Sjlomo Mann, die onder Sjarons commando vocht in de Jom Kippoer-oorlog van 1973. "Mensen die hem niet kenden, kunnen zich niet voorstellen wat een legende hij was. Er zal nooit meer iemand zijn als hij."

Kok namens Nederland naar begrafenis
Wim Kok vertegenwoordigt Nederland vandaag bij de begrafenis van de voormalige premier van Israël Ariël Sjaron. Minister-president Mark Rutte heeft dat gisteren gezegd. Kok was premier tussen 1994 en 2002 en heeft Sjaron in die functie meegemaakt als Israëlisch premier. Hij is tevens minister van staat. Rutte zal vandaag niet aanwezig zijn bij de uitvaart.

Esther Voet, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) is tevreden over de keuze voor Wim Kok. "Sjaron wordt op korte termijn begraven en bewindslieden kunnen daar dan geen ruimte voor hebben in hun agenda", zegt ze. Ook PVV-fractievoorzitter Geert Wilders zal de begrafenis bijwonen. Hij doet dat op persoonlijke titel, liet hij gisteren weten.

Wilders heeft bij voorzitter Anouchka van Miltenburg van de Tweede Kamer een verzoek ingediend om Sjaron dinsdag, bij aanvang van het nieuwe politieke jaar, te herdenken. De PVV-leider wijst erop dat de Kamer ook Nelson Mandela heeft herdacht na diens overlijden. Volgens Wilders is Sjaron 'een held en uitmuntend generaal en politicus'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden