Doorwerken voor Cor van der Geest geen last

Het einde van de dynastie leek in zicht, maar is niet bevestigd. Het judotrio Van der Geest kan ook komende jaren nog van zich laten horen.

Is Cor van der Geest binnenkort technisch directeur bij de judobond, of zelfs van sportkoepel NOC-NSF? De man die al enkele decennia zijn stempel drukt op het Nederlandse judo is 63 jaar, maar wil er gerust vier jaar voor doorwerken. „Maar ik kan ook een camper kopen en gaan reizen.”

Van der Geest is al enige tijd bezig met het overdragen van taken. Hij is als trainer minder intensief bezig met topjudoka’s, zeker waar het zijn zonen Dennis en Elco betreft. En hij is zijn club Kenamju minder afhankelijk aan het maken van zichzelf. Mensen die hem kennen, kunnen zich echter niet voorstellen dat hij binnenkort met pensioen gaat.

Werken is voor Van der Geest geen last. Waar hij de afgelopen jaren vooral onder gebukt ging, waren de sportieve tragedies die zijn twee talentvolle zonen troffen. Hun aanvankelijk succesvolle carrières kenmerkten zich de laatste jaren door ernstige blessures.

Dat is de reden waarom Cor van der Geest zijn handen heeft afgetrokken van de begeleiding van zijn jongste zoon Elco. Zwaargewicht Dennis had hij al eerder losgelaten. „Elco had zoveel tegenslag dat hij een mentaal wrak was geworden. Ik kon het niet meer aanzien, lag er ’s nachts wakker van. Het gaat nu gelukkig weer goed. Zijn mentale begeleider Ted Troost heeft hem als mens overeind getrokken. Komend jaar wil hij bepalen of de top voor hem nog bereikbaar is. Nu werkt hij in de sportschool, waar hij wat snuffelt aan managementtaken. Hij lijkt er enthousiast voor te worden.”

De stille hoop van vader is dat zijn zoon straks de zaak kan leiden. Maar eerst is de baas zelf nog bezig met een mogelijke nieuwe start van zijn sportschool. „De fitnessbusiness staat in de fik. Het ene na het andere bedrijf komt er bij, en het is allemaal low budget. Ik wil de topsport waarborgen, en die kan niet zonder het commerciële deel.”

Zijn hoop is gevestigd op een nieuwe 350 vierkante meter grote sportschool, net als nu in de binnenstad van Haarlem, die kan worden opgenomen in een groot bouwproject. Dat project moet mede door de gemeente mogelijk worden gemaakt. Van der Geest heeft plannen klaarliggen, met Haarlem wordt onderhandeld.

Ook het nationale topjudo, met vijf medailles de succesvolste discipline tijdens de Olympische Spelen, laat hij mogelijk niet los. Zijn functie als voorzitter van de technische staf wordt binnenkort opgeheven. Met subsidie van NOC-NSF zal een fulltime technisch directeur worden aangesteld. Die man/vrouw moet een visie op de lange termijn ontwikkelen op een breder vlak dan alleen topsport.

„Als die baan me leuk lijkt én ze willen me daarvoor hebben, waarom zou ik het dan niet doen? Tot en met de Spelen van Londen, ja. Ik zou zelfs wel iets buiten het judo willen doen. Ja, mijn naam wordt met veel anderen genoemd als opvolger bij NOC-NSF van Charles van Commenée. Als ze me vragen, zou ik er zeker over nadenken. De vraag is echter wat ze daar zoeken, vermoedelijk iemand voor acht jaar of langer.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden