Doorstroming mbo- hbo loopt slecht

Van het kabinet moet de helft van de Nederlanders naar het hoger onderwijs. Maar volgens mbo-scholieren vertellen hun scholen nauwelijks hoe dat dan moet.

Slechts 14 procent van de mbo'ers zei volmondig 'ja' toen hen werd gevraagd of ze voldoende informatie hebben over de doorstroommogelijkheden, blijkt uit het vandaag gepubliceerde rapport van de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (Job).

,,Zeer kwalijk'', meent Job-voorzitter Marius Girolami. ,,De voorlichting is slecht.'' Er zijn voldoende decanen, mentoren en studiebegeleiders op school, blijkt uit het Job-onderzoek. ,,Maar de student moet vaak zelf de stap naar hen zetten. Er zou meer structuur in dat contact moeten zitten'', aldus Girolami.

Studenten van het Arcuscollege in Heerlen: ,,We worden er nooit op gewezen dat we naar het hbo kunnen. De mentor weet nauwelijks waar hij het over heeft. Als we hem iets over het hbo vragen, zegt hij: zoek het uit en geef er een presentatie over voor je klasgenoten omdat dat goed is voor jullie zelfstandigheid'', aldus een groep vierdejaars.

Er is behoefte bij mbo'ers aan voorlichting, zoals snuffelstages en meeloopdagen op het hbo. De mogelijkheden om van het mbo goed door te stromen naar het hbo worden wel steeds beter. Veel regionale opleidingencentra (roc's) bieden samen met een hogeschool een speciaal verkort traject aan voor mbo'ers.

Het Platform Beroepsonderwijs is in 2002 mede in het leven geroepen om de afstemming tussen mbo en hbo te verbeteren. Toch is Girolami nog niet helemaal tevreden. ,,Het is vaak regionaal geregeld. Als ik in Den Haag op een roc zit, kan ik alleen een verkorte hbo-studie doen in Den Haag en niet in Amsterdam of Zwolle.''

Vierdejaars mbo-student onderwijsassistent Lara Strang weet daar alles van. Het leek haar de ideale weg om via het middelbaar beroepsonderwijs naar de pabo te gaan. ,,Maar had ik nou toch maar de havo gedaan'', klaagt ze. De doorstroom van het Arcuscollege in Heerlen naar de pabo op Hogeschool Zuyd verloopt niet zoals verwacht.

Strang weet al lang dat ze voor de klas wil. ,,Ik wil meer zijn dan het hulpje van de leraar.'' Maar ze koos voor een mbo-studie tot onderwijsassistent, omdat haar was verzekerd dat ze de pabo dan in drie jaar kon doen en het mbo praktijkgericht is. ,,En nu heeft Hogeschool Zuyd sinds dit jaar de mogelijkheid van een driejarige pabo geschrapt, omdat we theoretisch te zwak zijn.'' Strang baalt ontzettend. ,,Ik heb al bij Fontys Hogescholen geïnformeerd of ik daar de pabo in drie jaar kan doen, maar nog niets gehoord.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden