Doorstart zeker voor negen Polarewinkels

Boekhandels overgenomen door verkopers en managers

De ene na de andere vestiging van de failliete boekwinkelketen Polare wordt momenteel door de curator verkocht. Al negen van de twintig winkels zijn zeker van een doorstart. De zaken in Groningen, Almere, Den Bosch, Maastricht en Leeuwarden zijn deze week overgenomen door het Kwaliteitsboekhandelaren Collectief, een samenwerkingsverband tussen boekhandelaren en filiaalmanagers.

De winkel in Eindhoven was begin deze maand de eerste die gered werd dankzij een overname door computerwinkelketen Paradigit. De meeste doorstartende vestigingen gaan verder onder hun oude naam, zoals Scheltema in Amsterdam. De winkel aan het Koningsplein is overgenomen door mediabedrijf Novamedia, dat ook eigenaar is van de Postcode Loterij en Uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Voor de winkels waar geen interesse voor bestaat lijkt weinig anders te resten dan de boekvoorraden te \verkopen. Zoals in Arnhem. "Ik heb de hoop op een doorstart opgegeven", zegt Evelijn de Jong, bedrijfsleidster van de Arnhemse vestiging van boekhandel Polare. Ze klinkt verslagen. "Naar mijn weten zijn er geen overnamekandidaten voor onze winkel."

Die waren er eerst wel, weet De Jong te vertellen. "Ik wilde de winkel zelf overnemen en er was een particuliere investeerder. Maar een overname bleek voor mij niet haalbaar en de geldschieter heeft zich teruggetrokken. De investeerder was vooral geïnteresseerd in ons monumentale gebouw, een voormalig postkantoor. Maar daar moeten we waarschijnlijk uit."

De Jong gelooft niet dat een crowdfundingsactie haar winkel kan redden. "Zo'n initiatief komt er niet. Zonder grote investeerder kan het publiek toch niet genoeg geld binnenbrengen."

In andere steden waren crowdfundinginitiatieven wel een succes. Zo harkten vijf medewerkers van Polare in Rotterdam binnen twee weken 110.000 euro binnen.

Polare-werknemer Marloes Mutsaers, die de Tilburgse Polare-vestiging heeft overgenomen, zamelt sinds afgelopen zaterdag ook geld in. Ze hoopt 50.000 euro te ontvangen, onder meer om de winkel opnieuw in te richten. In Zwolle wil manager Theo Bloks zijn winkel kopen. Hoewel de financiering rond is, is Bloks niet de enige gegadigde.

De filiaalmanagers in Leiden, Breda, Haarlem, Hilversum en Enschede kunnen niets over de ontwikkelingen zeggen.

Nijmegen

"Binnen zes dagen hadden we ons streefbedrag van 150.000 euro binnen", zegt Hans Peters, voormalig directeur van Polare Nijmegen. Eind vorige maand begon de winkel als eerste Polare-vestiging een crowdfundingsactie. Peters wil de winkel samen met bedrijfsleidster Monique Kauffman overnemen. "We hopen dat de deal binnen een paar dagen rond is." Peters en Kauffman gebruiken het geld van de crowdfundingsactie niet om hun bod te financieren. "Dat geld gebruiken we onder andere om voorraad in te slaan." Als de deal rond is, gaat de winkel verder onder zijn oude naam Dekker v.d. Vegt.

Leiden

"We weten niets", zegt filiaalmanager Ada Ruiter van de Polare-winkel in Leiden. De toekomst van haar winkel is onzeker. "De curator onderhandelt en ik krijg daar geen informatie over. Ik wil de winkel zelf in ieder geval niet overnemen."

Hoewel er geen plannen zijn voor een crowdfundingsactie, is het personeel daar wel op voorbereid. "We hebben klanten gevraagd hun e-mailadres op te schrijven, zodat we ze kunnen informeren. Ze hebben ook aangegeven of ze ons financieel willen steunen als we geld gaan inzamelen." Volgens Ruiter willen veel klanten de noodlijdende boekwinkel steunen. "Dat doet me goed."

Utrecht

Er kon eigenlijk niets meer misgaan voor Polare in Utrecht. Boekhandel Kramer & Van Doorn uit Zeist zou de winkel overnemen en de deuren zouden openblijven. "Maar nu heroverweegt Kramer & Van Doorn zijn bod", zegt Bertram Borkes, teamleider bij Polare Utrecht. De boekwinkel uit Zeist kan volgens Borkes alleen geld van de bank krijgen om de overname te betalen als de zaak een huurcontract voor minimaal tweeenhalf jaar afsluit met de gemeente. "Maar zo'n contract wil de gemeente niet toezeggen. Het huidige huurcontract loopt tot eind 2016", zegt Borkes teleurgesteld. "Als niemand onze winkel wil overnemen, gaan we begin april dicht."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden