Doorslachten voor het Pesachfeest

'De overheid moet zich niet bemoeien met een traditie van duizenden jaren'

Joodse ossenworst, pekelvlees en kosjer rundergehakt, het ging met kilo's tegelijk over te toonbank. Terwijl de Tweede Kamer vorige week debatteerde over ritueel slachten, bereidden joden zich voor op het Pesachfeest. Dat begint vanavond en duurt acht dagen.

Om voldoende matses, Pesacheieren en vlees in huis te hebben, komen Amsterdamse joden massaal naar slagerij Marcus, de enige kosjere slager in de stad. Daar is al het vlees afkomstig van dieren die zonder verdoving zijn geslacht. In de winkel is de discussie over onverdoofd slachten het gesprek van de dag. "De overheid moet zich niet bemoeien met een traditie van duizenden jaren", zegt klant Ami Ohyon (58). "In de Tweede Wereldoorlog was kosjer vlees het eerste wat ons werd afgenomen. Fijne Pesach."

Wie denkt dat joden tijdens Pesach alleen matses (ongezuurde broden) eten, heeft het mis. "Pesach is een dankfeest", vertelt Mottel Aronson (65) terwijl hij boodschappen doet bij Marcus. "Bij een vrolijk feest hoort veel vlees, maar het moet wel kosjer zijn. We gedenken dat het Joodse volk bevrijd is uit Egypte, waar het in slavernij leefde. We vieren het met veel rituelen, waaronder een uitgebreide maaltijd." Aronson laat zijn Pesach niet verstoren door de discussie. "Joden hebben voor hetere vuren gestaan. Dit is een peuleschil vergeleken bij de geschiedenis."

Peuleschil of niet, het feit dat de discussie speelt, raakt hem. "Ik ben teleurgesteld dat dit in Nederland gebeurt. De politiek maakt zich druk over de laatste minuten van het dier. Maar wij kijken naar het hele leven. Dat zou de overheid ook moeten doen."

Dierproeven, verdoven met een schot tussen de ogen, heel goed gaat Nederland volgens Aronson niet met dieren om. Hij legt uit dat de joodse wet daarentegen wel diervriendelijk is. "Als een dier ongezond is, mag het niet eens geslacht worden. Zelfs achteraf wordt gecontroleerd of er iets mis is met het beest. In dat geval wordt het niet kosjer verklaard."

Volgens Luuk Koole, de baas van slager Marcus, is een verbod op ritueel slachten pure discriminatie. "Kinderen die voor de lol vissen en de vangst niet eens opeten. Dat is pas dierenleed, maar dat mag wel."

Bang voor een verbod is Koole niet. "Er moet nog over gestemd worden en voor het door de Eerste Kamer komt, zijn we jaren verder."

Als het verbod er toch komt, zal Koole zijn vlees uit het buitenland moeten halen. "Ik kan ook zelf met een lammetje achterin de auto naar België rijden, het daar laten slachten en met het vlees terugkomen. Is dat dan diervriendelijk?"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden