Doorbraak

Acht jaar nog, zei Sacha de Boer. In het 'NOS-journaal' kondigde ze een item aan over de ontdekking van een gen dat mogelijk verantwoordelijk is voor de uitzaaiingen van kankercellen. Acht jaar zou het duren voor er een medicijn op de markt is dat deze genen effectief kan bestrijden. Ik veer altijd even op als er met behulp van de genetica weer eens sprake is van doorbraak in medisch-wetenschappelijk onderzoek. Er volgde een reportage van verslaggever Lidwien Gevers, die met haar cameraploeg opnames maakte in een ziekenhuislaboratorium -of waren het gewoon archiefbeelden? Een onderzoekster tuurt door een microscoop en lijkt, onderaan bij het glaasje, in de weer met een scheermesje waarvan de houder ontbreekt. Een arts of verpleegster staat bij een leeg bed, waar heel langzaam een scanapparaat omheen draait. Weer een ander zit voor een soort sapcentrifuge en legt een velletje heel dun bladerdeeg in een bak met water. En tot slot -dat kan in zo'n reportage over wetenschappelijk onderzoek niet ontbreken- giet een gehandschoende onderzoekster iets vanuit een pipet in een kolf. Daartussendoor worden aan de kankerbioloog Hans Cleven een paar vragen gesteld. Hij zit duidelijk op zijn werk, want achter hem bevindt zich een langgerekt aanrecht vol met lege flessen met rode en blauwe doppen. Hij ziet er degelijk en betrouwbaar uit, de bioloog, maar een erg opgetogen indruk over zijn ontdekking maakt hij niet. ,,Je moet je voorstellen,'' zegt hij, ,,kankercellen zijn toch eigenlijk je eigen cellen -met een kleine verandering.'' Dus kan een effectief medicijn tegen kanker bijvoorbeeld onherstelbare schade elders in je lijf berokkenen.

Iets vrolijker genetisch nieuws was een item van een dag eerder, maar dat was dan ook overgenomen van de Italiaanse televisie. Daar -in het dorpje Limone aan het Garda-meer- hadden twee Italiaanse professoren onder veertig inwoners een gen ontdekt dat de drager ervan immuun maakt voor hart- en vaatziekten. Uit dit proteïne zou een stof ontwikkeld kunnen worden die -aldus Annette van Trigt- 'het cholestorolgehalte in het bloed binnen een paar weken afbreekt'. De firma Pfizer (van de erectiepil) experimenteert al met een medicijn. Kijk, dat schiet tenminste op. Wel zagen die professoren er een beetje louche uit en vond ik van deze grote doorbraak weinig terug in de ochtendbladen.

Nog meer klein medisch nieuws (nu bij 'Netwerk'): een navelpiercing heeft een genezingstijd van negen maanden. Negen maanden -mooie speling van de natuur. Ook zagen we een tandarts die somberde over de tongpiercing. ,,Het meest voorkomende wat we zien is dat er stukken van het tandglazuur afbreken: bij de kleine kiezen, met name in de bovenkaak, en ook bij de snijranden van de voortanden.''

Ook bij de LPF zijn de laatste stukken glazuur verdwenen. In 'Netwerk' hingen drie mismoedige Fortuyn-aanhangers rond bij het monument voor Pim. Van het monument raakten de letters los. Wie kan ons verval nog stuiten?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden