Doorbraak voor onderwatermolens van Tocardo

Het systeem met vijf turbines op weg naar de Oosterschelde. Beeld Tocardo
Het systeem met vijf turbines op weg naar de Oosterschelde.Beeld Tocardo

Het Nederlandse Tocardo heeft een grote opdracht voor zijn getijdenenergie in de wacht gesleept. Na de vijf turbines in de Oosterschelde mag het bedrijf nu nu ook een serie van acht 'onderwatermolens' voor Orkney leveren. Het lijkt de doorbraak voor deze vorm van getijdenenergie te worden.

Vincent Dekker

Eigenlijk is onderwatermolen niet helemaal de juiste term. Molens draaien in de lucht, maar alleen als er wind staat. Dat maakt ze volgens critici onbetrouwbaar als stroomleveranciers. Wat in de praktijk overigens absoluut geen probleem hoeft te zijn, maar dit terzijde.

Altijd 'wind'
Bij onderwatermolens, voor het benutten van getijdenenergie, kun je met de beste wil van de wereld niet zeggen dat je nooit weet of er wel voldoende 'wind' zal zijn. Op getijdenenergie kun je juist de klok gelijkzetten, letterlijk. Eb en vloed wisselen elkaar met een ijzeren regelmaat en 100 procent voorspelbaar af. Twee keer eb-en-vloed per dag ongeveer. En op de korte periodes na waarin het hoog- danwel laagwater is, heb je altijd stroming.

Die betrouwbaarheid maakt onderwatermolens, nou ja: turbines, en getijdenenergie in het algemeen, natuurlijk uitermate interessant. Europa zou in 2050 wel eens 10 procent van al zijn stroom uit de zee kunnen halen, zo is te lezen in een rapport voor de Europese Commisie.

De berekenbaarheid van getijdenenergie is er misschien ook de oorzaak van dat bedrijven die zich hierop richten, op de financiële beurzen momenteel de wind meer mee hebben dan de collega's die zich op golfenergie storten. Het financiële persbureau Bloomberg New Energy Finance meent dat 2016 het jaar kan zijn dat getijdenenergie doorbreekt bij financiers.

Nederlandse expertise
Een mooi pluspunt voor Europa is bovendien dat bijna de helft van alle bedrijven die getijdenenergie ontwikkelen, Europese ondernemingen zijn. En Nederland doet daar ook goed aan mee.

De afgelopen week werd het laatste nog eens bevestigd door een opdracht die Tocardo ontving. Tocardo is gevestigd in Den Oever, in de kop van Noord-Holland. Vorig jaar plaatste het eerst drie turbines in de Afsluitdijk en vervolgens vijf turbines bij een van de sluizen in de Oosterschelde. Die vijf hebben samen de capaciteit van een bescheiden windmolen: 1,2 MW. Maar die tubines hebben, zoals boven uitgelegd, nooit last van een onverwachte windstilte...

Orkney
Dit jaar mag Tocardo acht turbines gaan leveren voor een Europees project bij de Orkney Eilanden, ten noorden van Schotland. Begin volgend jaar moeten ze daar stroom gaan leveren.

Als er geen dammen zijn, zoals in de Oosterschelde en bij de Afsluitdijk, dan kunnen de turbines ook 'los in zee' worden opgesteld, hangend onder een ponton dat met kabels op zijn plaats wordt gehouden. Bij Texel is daar vorig jaar ook al een succesvolle test mee gedaan.

Dit is deel 6 van een serie over energie uit water. Andere afleveringen vindt u via aflevering 1:
Er is nog een zee aan energie te winnen

Een turbine onder een verankerd ponton. Beeld Tocardo, Bluetec Texel Tidal Project
Een turbine onder een verankerd ponton.Beeld Tocardo, Bluetec Texel Tidal Project
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden