Doorbraak op komst in systeem van orgaandonatie

In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af voor een nieuw orgaandonatiesysteem. Burgers worden hierbij automatisch geregistreerd als donor, maar krijgen ook verschillende gelegenheden om dit ongedaan te maken.

Het nieuwe systeem dat de naam actieve donorregistratie krijgt, is een compromis tussen voor- en tegenstanders van het zogeheten geen-bezwaarsysteem. Dit betekent in de Tweede Kamer een doorbraak in de lang voortslepende discussie over donorregistratie.

Vele patiëntenverenigingen, met name de Nierstichting, klagen al jaren over het tekort aan donororganen. Zij wijten dit deels aan het huidige systeem waarbij burgers donor zijn als zij zich als zodanig laten registreren. Deze verenigingen vinden dit te vrijblijvend omdat mensen op deze manier een beslissing voor zich uitschuiven.

De patiëntenlobby pleit voor het 'geen-bezwaarsysteem', waarbij alle burgers automatisch donor zijn tenzij zij daartegen bezwaar aantekenen. Hiervoor is geen meerderheid in de Tweede Kamer. Het grote bezwaar van VVD, CDA, SGP, ChristenUnie en een deel van de PvdA is dat mensen zo ongewild donor kunnen zijn, omdat zij niet op de hoogte waren van het nieuwe systeem.

Bij de actieve donorregistratie zijn burgers wel automatisch donor, maar krijgen zij vaak gelegenheid om dit te wijzigen. Zo ontvangt iedereen twee keer een uitnodiging om de registratie ongedaan te maken. Daarnaast krijgen mensen bij elk formeel bezoek aan het gemeentehuis te horen hoe zij staan geregistreerd en of zij dat willen wijzigen. Ook blijven nabestaanden betrokken bij de beslissing over donatie van de overledene.

Voor de ChristenUnie komt het nieuwe systeem tegemoet aan alle bezwaren tegen het geen-bezwaarsysteem. De ChristenUnie helpt een motie van PvdA, D66, SP, GroenLinks en LPF voor de actieve donorregistratie aan een krappe meerderheid. Volgende week stemt de Kamer over de motie.

Een proef in de regio Rotterdam om het aantal orgaandonoren te verhogen, heeft niets opgeleverd. Het aantal mensen dat als donor werd herkend, steeg van 84 naar 96 procent. Maar dat leidde niet tot meer orgaandonaties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden