Doorbraak in zaak Milica van Doorn met dank aan Turkse gemeenschap

Rob van Bree van de politie tijdens de persconferentie vanochtend over de aanhouding van een verdachte in de moord- en verkrachtingszaak Milica van Doorn. Beeld ANP
Rob van Bree van de politie tijdens de persconferentie vanochtend over de aanhouding van een verdachte in de moord- en verkrachtingszaak Milica van Doorn.Beeld ANP

Ruim 25 jaar na de gruwelijke moord op Milica van Doorn heeft de politie een 47-jarige man uit Zaandam kunnen aanhouden. De doorbraak is in hoge mate te danken aan de medewerking van de Turkse gemeenschap uit die plaats aan een zogeheten DNA-verwantschapsonderzoek.

Het Openbaar Ministerie spreekt van een unicum. Het is de eerste keer dat via DNA van een familielid de mogelijke moordenaar is opgepakt. Woordvoerders van politie en Openbaar Ministerie wensten vanochtend tijdens een persconferentie geen enkele informatie te geven over de verdachte noch over zijn relatie tot het familielid.

Voor het DNA-verwantschapsonderzoek dat op 7 november van start ging, kregen 133 mannen een uitnodiging. Het ging om mannen met Turkse voorvaderen die in 1992 in de Zaanse wijk Kogerveld woonden of verbleven en ten tijde van het delict tussen de 16 en 30 jaar oud waren. 125 mannen gaven gehoor aan de oproep, zes mannen konden niet getraceerd worden. Twee mannen weigerden deel te nemen, een van hen is de 47-jarige verdachte.

Het DNA van een van de mannen die wel meedeed, bleek deels overeen te komen met het DNA dat in 1992 op het slachtoffer is gevonden. Zaterdag, na zijn aanhouding, werd de man verplicht DNA af te staan. Het Nederlands Forensisch Instituut kon daarna met 100 procent zekerheid vaststellen dat het DNA van de verdachte matcht met het DNA-daderprofiel.

'Enorme opluchting'

De familie Van Doorn is volgens hun woordvoerder Robert Miltenburg altijd blijven geloven dat de dader ooit een keer tegen de lamp zou lopen. "Wij zijn de Turkse gemeenschap zeer dankbaar voor hun medewerking." Zondag is de familie op de hoogte gebracht van de doorbraak in het onderzoek.

Miltenburg spreekt net als OM en politie van een zeer emotionele gebeurtenis: "Een enorme ontlading en opluchting. We hebben het volste vertrouwen in het vervolg van het onderzoek in de zaak." De verdachte zit momenteel vast en wordt gehoord. Morgen wordt hij voorgeleid bij de rechter-commissaris. De man mag alleen met zijn advocaat spreken. Die beperking betekent ook dat justitie niets mag zeggen over de verdachte.

Het verzamelde DNA, inclusief dat van het familielid, moet nu worden vernietigd. Dat mag volgens de wet die het DNA-verwantschapsonderzoek toestaat niet in een databank worden opgeslagen. De vernietiging vindt altijd plaats, of er nu wel of geen overeenkomsten zijn gevonden.

Tekst loopt door onder de foto

Een pasfoto van Milica van Doorn, die in juni 1992 dood werd aangetroffen in een vijver in de wijk Kogerveld in Zaandam.  Beeld ANP Handouts
Een pasfoto van Milica van Doorn, die in juni 1992 dood werd aangetroffen in een vijver in de wijk Kogerveld in Zaandam.Beeld ANP Handouts

Gruwelijke moord

De negentienjarige Milica van Doorn bezocht op zondagavond 7 juni 1992, Eerste Pinksterdag, een verjaardagsfeest in een flat aan de Fluitekruidweg in Zaandam. Zij vertrok even na middernacht om de bus naar huis te halen. Zij is echter nooit thuisgekomen. De volgende ochtend werd haar lichaam in de vijver bij de St. Jozefskerk in de wijk Kogerveld gevonden. Ze was op gruwelijke wijze verkracht en vermoord.

In 2008 werd ook al een DNA-onderzoek gedaan teneinde de moord op Milica op te lossen. Het betrof toen geen DNA-verwantschapsonderzoek. Het opsporen van verdachten via het DNA van verwanten is sinds 2012 mogelijk. In december 2008 leverde het afnemen van DNA van 69 mannen niets op.

Woordvoerder van de familie Van Doorn, Robert Miltenburg, staat de pers te woord tijdens een persconferentie van de politie over de aanhouding van de 47-jarige verdachte. Beeld ANP
Woordvoerder van de familie Van Doorn, Robert Miltenburg, staat de pers te woord tijdens een persconferentie van de politie over de aanhouding van de 47-jarige verdachte.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden