Door zwevende kiezer te negeren ging strateeg Karl Rove de mist in

Dertien jaar al stippelt Karel Rove de politieke strategie uit voor George W. Bush. Hij wist alle verkiezingen voor hem te winnen. Maar tijdens de laatste gezamenlijke verkiezingen trok hij aan het kortste eind.

Deze nederlaag op de valreep is pijnlijk voor Rove, die door buitenstaanders vaak de ’hersenen van Bush’ wordt genoemd, maar door Bush zelf ’de architect’ of ’wonderjongen’. Maar niet alleen dat: ze lijkt ook de centrale gedachte van Roves’ strategie te weerspreken.

Rove vertelde Bush dat het in verkiezingen niet draait om de zwevende kiezer, die zich vaak in het politieke midden ophoudt. Bush moest zich concentreren op zijn rechtse basis. Als hij die kiezers zo bediende dat zij massaal naar de stembus kwamen, won hij. Misschien wel nipt, maar dat deed er niet toe. Aldus kon Bush zelfs de basis leggen voor een permanente Republikeinse meerderheid, voorspelde Rove. Om wat de andere 48 of 49 procent van kiezers dacht en vond, hoefde Bush zich niet te bekommeren.

Maar de verkiezingen van dinsdag laten zien dat onafhankelijke en zwevende kiezers er wel degelijk toe doen. Negentig procent van de Democraten en Republikeinen bleef hun partij trouw, maar van de onafhankelijken stemde zo’n zestig procent op de Democraten. Dat, en de relatief hoge opkomst, hielp de oppositie aan haar overwinning.

Rove probeerde vooral, door waarden en normen sterk te accentueren, christelijk rechts aan de Republikeinse partij te binden. Maar uit walging over Republikeinse schandalen en corruptie liep eergisteren eenderde van de evangelicalen over naar de Democraten.

Sommige politieke kenners beweren dat Rove Amerika een slechte dienst heeft bewezen met zijn strategie. Door uit te gaan van een verdeeld Amerika en 48 of 49 procent van de kiezers te demoniseren, zou hij het land moeilijk regeerbaar hebben gemaakt. Om het de rechtervleugel naar de zin te maken, snoerde hij gematigde Republikeinen de mond.

Rove zelf beweerde steeds dat de kiezers niet in het politieke bedrijf geïnteresseerd zijn, maar hoofdzakelijk naar de resultaten van het bestuur kijken. De geschiedenis moet maar uitmaken of hij „een boosaardige Raspoetin” is, zei hij.

„Wij hebben geleerd door naar de Republikeinen te kijken”, zei Harry Reid, leider van de Democraten in de Senaat. „Zij gunden gematigden geen stem in hun partij. Wij moeten werken vanuit het centrum.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden