Door Trump bekritiseerde FBI-rechercheur legt functie neer

Andrew McCabe Beeld EPA
Andrew McCabeBeeld EPA

Andrew McCabe, de tweede man van de Amerikaanse federale recherche FBI, vertrekt vroegtijdig. Hij was betrokken bij het Ruslandonderzoek.

McCabe blijft niet tot aan zijn pensioen in maart aan het werk, zoals de bedoeling was. Hij heeft enkele weken eerder dan verwacht zijn werk bij de FBI neergelegd en is met verlof, aldus Amerikaanse media.

McCabe werd eerder bekritiseerd door president Donald Trump, omdat hij bevooroordeeld zou zijn. De FBI-man zou de kant van Trumps rivaal Hillary Clinton hebben gekozen tijdens de verkiezingen. McCabe was onder meer belast met toezicht op een onderzoek naar de gang van zaken rond e-mails van de Democratische presidentskandidate, van wie Trump de verkiezingen won. McCabe was ook betrokken bij het onderzoek naar eventuele samenwerking in de verkiezingsstrijd tussen de entourage van Trump en prominente Russen.

Volgens sommige anonieme bronnen van CBS News zou McCabe tot aftreden zijn gedwongen. De woordvoerder van het Witte Huis, Sarah Huckabee Sanders, ontkende dit bericht tegenover de pers. "Ik kan jullie vertellen dat de president geen onderdeel was van het besluitvormingsproces", stelde ze, refererend aan McCabes besluit om op te stappen. Daarnaast zei Sanders dat president Trump alle vertrouwen heeft in FBI-directeur Cristopher Way.

Maar Trump heeft de schijn tegen. Hij had de vorige FBI-directeur ontslagen vanwege 'dit Rusland-gedoe', waarmee hij refereerde aan het FBI-onderzoek naar mogelijke Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen. Trump noemde McCabe onlangs op Twitter ook een 'Clinton-marionet', omdat zijn vrouw, die in de race was voor de Senaat, donaties had ontvangen van een belangrijke bondgenoot van de Clintons. Hij zou dus volgens Trump partijdig zijn.

Ondertussen gaat het onderzoek naar de veronderstelde Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen gewoon door. Volgens sommige bronnen - opnieuw anoniem - zou Trump uit zijn op het ontslag van de speciaal aanklager Robert Mueller, die het onderzoek leidt.

Twee Republikeinse senatoren, Lindsey Graham en Susan Collins, riepen gisteren Trump op om zich niet te bemoeien met het onderzoek en zich gedeisd te houden. Eerder stelden zij al voor om desnoods Mueller te beschermen via de wet.

Lees ook:

Het verhoor in het onderzoek naar samenwerking met de Russen nadert voor Trump. Hij zegt ernaar uit te zien, maar medestanders vrezen een ‘meineedval’.  Is het een objectief justitieel onderzoek of een heksenjacht?

Trump zou in juni vorig jaar het ontslag hebben bevolen van de speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzoek doet naar vermeende Russische inmenging bij de presidentverkiezingen. Dit ontkent de president nu.

Lees ook dit interview met de Amerikaanse journalist en schrijver Sarah Kendzior. Zij waarschuwde er in Trouw voor dat de Verenigde Staten onder Trump afdrijven richting een autocratie.

Stephen Miller heeft in het Witte Huis veel invloed op de president. Misschien wel te veel? De vraag is gerechtigd: Loopt Trump aan de leiband van deze keiharde, jonge adviseur?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden