Door taal kun je ineens iets religieus ervaren

In een filosofisch weekend spreekt dichteres Renée van Riessen over taal die raakt. Wat is dat?

Wat is taal die raakt?

„Door een lied, een gedicht of een psalm kunnen mensen ineens middenin een religieuze ervaring terechtkomen”, zegt dichteres en filosofe Renée van Riessen.

„In de Bijbel staan erg veel gedichten die ook gelezen worden door mensen die zichzelf niet als gelovigen beschouwen. Je kunt je afvragen of ze niet door het lezen van die gedichten op een bepaalde manier gelovig wórden. Doordat zij geloof ’hechten’ aan die teksten.

Misschien kun je zeggen dat ze raken aan een verlangen naar iets wat ons overstijgt, of iets wat jouw leven overstijgt. Filosofische teksten, of in het algemeen redenerende teksten brengen zo’n proces meestal niet op gang. Maar je ziet het wel als mensen naar muziek luisteren. Muziek is een internationale taal, een taal die alle mensen kunnen begrijpen. Muziek kan op dezelfde manier raken. Dat heeft ook iets te maken met het verlangen naar onsterfelijkheid, naar iets overstijgends. En in het verlengde van dat verlangen naar iets overstijgends ligt het verlangen naar God.

’God’ is een ingewikkeld woord. Het verwijst naar een werkelijkheid of persoon die telkens anders benoemd en ervaren wordt, zowel in als buiten de grote religieuze tradities. Ik denk dat er een verband is tussen die verschillende ervaringen. Ook al zegt de ene mens ’voor mij is God niet iets concreets, daar kan ik geen invulling aan geven’, terwijl de ander dat wél doet, met de woorden van een bepaalde traditie. Wat de precieze invulling betreft verschillen mensen van elkaar. Terwijl alle mensen een vermoeden hebben van wat er met ’God’ benoemd wordt. Ze weten het niet, maar vermoeden het wel, en zijn er nieuwsgierig naar, is mijn ervaring.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden