Door quotum Slovenië stokt doorstroming asielzoekers

Asielzoekers warmen zichzelf aan een gestookt vuurtje in de regen, aan de grens met Slovenië. Beeld reuters
Asielzoekers warmen zichzelf aan een gestookt vuurtje in de regen, aan de grens met Slovenië.Beeld reuters

Met slechte weer op de hielen proberen nog steeds duizenden asielzoekers via Oost-Europese landen als Kroatië en Slovenië zich in veiligheid te brengen. Zo'n tweeduizend van hen moesten de nacht van zondag op maandag doorbrengen in en rond een trein aan de grens tussen beide landen, omdat Slovenië sinds gisteren een quotum heeft ingesteld.

De Sloveense autoriteiten zeiden zondag dat het land per dag maximaal 2500 tot 3000 vluchtelingen op kan nemen, om ze te registreren en door te sturen naar Oostenrijk. "We kunnen niet iedereen opnemen als we niet weten dat ze meteen verder kunnen", zei de Sloveense minister van binnenlandse zaken Bostjan Sefic zondag.

Volgens Slovenië wil Oostenrijk echter maximaal 1500 vluchtelingen per dag opnemen. Vanwege het overschot dat zodoende in Slovenië ontstaat, probeert het land op een andere manier de aantallen vluchtelingen controleerbaar te houden. En dat is door een quotum in te stellen.

Kroatisch-Servische grens
Door de opstopping in Slovenië ontstaan ook elders problemen. Bijvoorbeeld in Kroatië zelf, waar als het zo doorgaat binnen een paar dagen geen plaats meer is in opvangcentra, aldus een bestuurder tegen de BBC.

Ook Kroatië weigert daarom mensen binnen te laten. Een paar duizend mensen aan de grens tussen Kroatië en Servië moesten in de open lucht slapen. Dit leidde tot relletjes met de politie. Het regende de hele nacht in Servië. Volgens de BBC staan er zeker vijftig bussen te wachten tot ze Kroatië in mogen.

Bottleneck
Per dag vluchten ongeveer vijfduizend mensen door de Balkan naar landen als Duitsland, Zweden en ook Nederland. De vluchtelingen trekken via Slovenië omdat Hongarije zaterdag het hek afsloot dat over de grens met Kroatië loopt.

Maar in de regen wachten tot ze verder mogen is geen pretje. Veel asielzoekers klagen over kou en ziekte, zagen verslaggevers van persbureau Reuters "We hebben geen regenjassen meer", vertelde een Engelse hulpverlener van Humanitas Charity aan de Kroatisch-Servische grens. "Het is hier een bottleneck van mensen die nergens heen kunnen. Sommigen liggen twaalf uur onder een dun dekentje. Zij worden natuurlijk ziek."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden