Door nazi's geroofde Guardi teruggegeven aan Polen

De Duitsers hebben een achttiende-eeuws schilderij, dat door de nazi's in 1939 uit het Nationaal Museum in Warschau was geroofd, begin deze week teruggegeven aan Polen.

Al ruim vijftien jaar geleden erkende Duitsland dat het schilderij van de Venetiaanse kunstenaar Francesco Guardi aan Polen toebehoorde. Maar meningsverschillen over hoe om te gaan met de kwestie van tijdens de oorlog verdwenen kunst, verhinderden lange tijd dat het kunstwerk daadwerkelijk terugging naar Warschau.

Achter dit schilderij zit een heel verhaal, zei de Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier tijdens een ceremonie in Berlijn, waarbij hij het doek officieel overhandigde aan zijn Poolse collega Radoslav Sikorski. "Het vertegenwoordigt de moeilijke geschiedenis die onze twee landen bindt."

Polen is nog steeds op zoek naar duizenden kunstwerken die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden geroofd uit musea en privécollecties. Van veel stukken wordt vermoed dat ze zijn vernield door de nazi's.

Steinmeier zei te hopen dat de overdracht een signaal is om de Pools-Duitse dialoog over kunstwerken weer op te starten. Ook Duitsland wil namelijk een aantal zaken terug. Het gaat met name om de zogenaamde Berlinka-collectie, een verzameling van 300.000 boeken, tekeningen en manuscripten. Daaronder bevinden zich onder meer partituren van Bach, Beethoven en Mozart.

De collectie werd door de nazi's naar het oosten getransporteerd om te voorkomen dat ze bij geallieerde bombardementen zou worden vernietigd. Een deel bevindt zich nu in Krakow.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden