'Door inperken basispakket zakken armeren door het ijs'

Succesvolle huisarts: Zorg liever voor doelmatiger zorg

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID EN ZORG

"Als je het basispakket gaat inperken, zullen veel mensen met een lager inkomen in onze wijk door het ijs zakken", zegt Frank van Balen.

De huisarts in de Utrechtse wijk Overvecht geeft het voorbeeld van fysiotherapie, de behandeling die al uit het pakket is verdwenen. "Er zijn hier in de wijk bewegingsprogramma's, die ervoor zorgen dat mensen beduidend minder gezondheidsklachten hebben. Sommige deelnemers hebben daarvoor wel ondersteuning van de fysiotherapeut nodig. Nu dat niet meer wordt vergoed, kunnen ze ook niet meer meedoen met die bewegingsprogramma's." Ook een hogere eigen bijdrage vergroot dit probleem.

Het gevolg, zo verwacht Van Balen, is dat deze patiënten zich alsnog op zijn spreekuur zullen melden, met klachten variërend van overgewicht tot gewrichtspijnen en mogelijk zelfs diabetes.

"Daardoor zal de zorg uiteindelijk alleen maar duurder worden, en dat lijkt mij toch niet de bedoeling."

De solidariteitskwestie - betalen rijkeren niet te veel voor het zorggebrek van armeren? - speelt in zijn wijk niet, merkt Van Balen. "Maar dat kan natuurlijk goed komen doordat hier vooral mensen wonen uit de lagere inkomensklasse. Misschien wordt daar in Baarn of Laren heel anders over gedacht.

"Het lijkt mij niet dat je absolute doel moet zijn dat mensen minder zorg gebruiken. Zorg dat ze de juiste, en dus vaak goedkopere zorg krijgen."

De bewegingsprogramma's zijn onderdeel van 'Overvecht gezond', een preventieve aanpak waarmee het zorggebruik in de wijk, geheel tegen de trend in de afgelopen jaren is gedaald. "We kijken niet alleen naar gezondheidsklachten, maar ook naar de oorzaak van die klachten", zo vat Van Balen de aanpak samen. Zogeheten 'beweegmakelaars' wijzen wijkbewoners de weg naar activiteiten zoals zumbales en ook overgewicht onder basisscholieren is teruggedrongen. Maatschappelijk werk en corporatiemedewerkers blijken al veel te kunnen helpen met preventie, zonder dat direct een arts in beeld hoeft te komen.

Van Balen: "We proberen dat nu verder uit te bouwen, onder meer door betere samenwerking met specialisten. Om ervoor te zorgen dat onze patiënten niet van de ene naar de andere specialist worden verwezen omdat men niet precies weet wat er scheelt. Dat zien wij nog steeds vaak gebeuren, er is veel dubbeling en onnodig dure hulp.

"De zorg kan nog een stuk goedkoper en doelmatiger. Daarvoor is het dan wel nodig dat het kabinet zorgt dat de huidige financieringsschotten tussen de verschillende vormen van zorg verdwijnen. Dat lijkt mij een veel betere maatregel dan inperking van het basispakket."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden