Door inflatie meer eigen woningen

UTRECHT - “De inflatie heeft in zeven van de tien Noordwest-Europese landen op onverwachte wijze een breed gespreid volkskapitalisme doen ontstaan voor een meerderheid van de huishoudens.”

JAN SLOOTHAAK

Dat stelt ir. A. Feddes (69) in zijn onlangs verschenen proefschrift Woningmarkt, regulering en inflatie. Terwijl in 1950 alleen in Noorwegen en Finland meer dan de helft van de huishoudens een eigen woning had, was dit in 1985 al in zeven landen het geval. Oorzaak hiervan is het feit dat de voortschrijdende inflatie het hebben van een eigen woning aantrekkelijk maakte.

Feddes constateert dat de koopsector sterk heeft geprofiteerd van de inflatie. Kopers van huizen houden de financieringslasten die ze bij de koop aangaan. Ze profiteren dus van bevroren kosten, terwijl de waarde van hun huis toeneemt.

Huurders waren overigens ook niet slecht af. Dank zij de overheidssubsidies bleven de huren laag. Ondanks deze 'concurrentie van tè lage huren' steeg het aandeel van de koopsector in de betrokken tien landen van 36 procent in 1950 tot 52 procent in 1985. Het ligt min of meer in de lijn van de verwachting dat het marktaandeel van de koopwoningen in Duitsland en Zwitserland geen gelijke tred hield maar achter raakte, omdat de inflatie daar laag was.

Feddes komt verder tot de conclusie dat Nederland, om in de pas te blijven met de woningbouw in andere Noordwest-Europese landen, in de naoorlogse periode 140 miljard gulden meer had moeten investeren. Dan zou ons land nu een half miljoen huizen meer hebben gehad.

Toegegeven moet echter worden dat Nederland de moeilijkste opgave had. De bevolking groeide twee keer zo snel als gemiddeld in Noordwest Europa. Achteraf kun je zeggen: als de economische mogelijkheden volop waren benut, dan hadden de limieten voor subsidie aan de stichtingskosten wat hoger gesteld kunnen worden. Tot 1985 is ruim 80 procent van de Nederlandse nieuwe woningen met subsidie gebouwd. Ons land beschikt, na haantje de voorste Finland, nu over de relatief jongste voorraad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden