Door het schootsveld van de Grebbelinie

Tien jaar hebben ze erover gedaan, de mensen van het Nivon. Maar nu is ie er dan, Streekpad 13, oftewel het Utrechtpad. Een wandelroute die begint in Utrecht, ter hoogte van de Dom, en die, langs de Weerdsluis, ook weer eindigt in Utrecht. Maar andersom kan natuurlijk ook. En ergens anders beginnen en eindigen ook, want de route is kogeltjerond.

Het aardige van de provincie Utrecht is dat er zoveel verschillende landschappen zijn. Je hebt er bossen, landgoederen, heidegebieden, beek- en rivierdalen en vennen, maar ook weilanden, boomgaarden en veengebieden. Dat bracht de makers van de wandelgids op de gedachte de route op te delen in zeven landschappen en die aan te geven met zeven verschillende kleuren: Utrecht Stad, Kromme Rijn, Heuvelrug Zuid, Gelderse Vallei, Eem & Amersfoort, Heuvelrug Noord en Veen & Vecht. Wij kiezen voor een wandeling door de oostelijke Eemvlakte, van Amersfoort naar Baarn. In het hoofdstuk Eem & Amersfoort zijn dit twee etappes, bij elkaar zo'n elf kilometer.

Op elke bladzij van de wandelgids staat een lijstje met 'kijkpunten', zoals het Nivon ze noemt, oftewel attracties die we onderweg tegenkomen. Daarbij valt te denken aan een kasteel, een landgoed, een fort, een brinkdorp, een molen, een vogelobservatiehut, grafheuvels en meer van dat soort zaken. Het eerste 'kijkpunt' op onze route is landgoed Schothorst, een 19de-eeuwse buitenplaats die deel uitmaakt van stadspark Amersfoort-Noord. Op het landgoed bevindt zich een centrum voor Natuur- en milieu-educatie. Ook is er, leuk voor de kinderen, een nagebouwde vroegmiddeleeuwse boerderij waar middeleeuwse gewassen worden verbouwd en primitieve huisdierrassen worden gehouden.

We gaan er niet naar binnen, tenslotte zijn we hier om te wandelen en niet voor Schothorst. We lopen verder in de richting van Hoogland en passeren kaasboerderij Heerlijkheid Groot Weede. Wie het leuk vindt om een koe te aaien of altijd al heeft willen weten hoe kaas wordt gemaakt, kan hier naar binnen, want de biologisch-dynamische boerderij houdt vandaag en morgen open dag. Informatie daarover is te vinden op www.weede.nl.

We lopen nu op de Coelhorsterweg. Aan de linkerkant van de weg ligt een singel met daarachter een bos met eiken en beuken. Het bos hoort bij landgoed Coelhorst, eigendom van Natuurmonumenten maar niet toegankelijk. Het bijbehorende herenhuis is na de Tweede Wereldoorlog herbouwd op de fundamenten van het oorspronkelijke huis, dat in 1940 moest worden afgebroken om het Nederlandse leger vanaf de dijk van de Eem, onderdeel van de Grebbelinie, een ruim schootsveld te geven. Ook de bij het huis behorende boerderijen werden om die reden gesloopt. Al werden die vrij snel weer opgebouwd. Ze zijn te herkennen aan de gevelsteen in de voorgevel: een uit de vlammenzee opklimmende leeuw en het jaartal 1940.

Iets verderop staat een boerderij met de naam 't Pannenhuis. Deze boerderij heet zo omdat een voorloper ervan bedekt was met dakpannen. Wie in vroeger tijden zijn rieten dak kon vervangen door dakpannen, was daar met recht trots op, want riet was goedkoop en pannen duur. Dakpannen waren daarom een statussymbool; daarmee kon je de buitenwereld laten zien dat je 'onder de pannen' was.

De Coelhorster kapel is rond 1350 gebouwd voor de destijds katholieke Hooglanders, die toen niet meer in Leusden hoefden te kerken. Na de Reformatie diende hij als hulpkapel voor de hervormden. Maar toen Hoogland in 1843 een Hervormde Kerk kreeg werd de kapel overbodig. Hij werd verkocht aan de toenmalige eigenaar van landgoed Coelhorst, die er 800 gulden voor betaalde en er een mausoleum van maakte. Kortgeleden is de kapel ingrijpend gerenoveerd. In het informatiepaneel hangt een foto waarop goed is te zien hoe belabberd hij er voor de renovatie uitzag.

Wanneer we de Krachtwijkerweg inslaan, verandert het hoevenlandschap in een slagenlandschap. Op korte afstand van elkaar liggen, haaks op de Slaagse Wetering, kaarsrechte greppels en slootjes, die het weiland in lange smalle stroken verdelen. Het is hier weldadig rustig. Zover het oog reikt strekken de met wilgen begroeide weilanden van de Slaag zich uit. Ver weg, aan de rand van de horizon, rijdt een Mürklin-treintje uit de NS-serie. De auto's en windmolens aan de andere kant van de horizon zijn al net zo klein.

De Slaag is een vogelreservaat en dat is duidelijk te merken. Er zullen weinig plekken in Nederland zijn waar zoveel verschillende weide- en watervogels te zien zijn. Kieviten, aalscholvers, reigers, waterhoentjes, meerkoeten, zwanen... laten we maar ophouden, het zijn er eenvoudig te veel om op te noemen. Een buizerd vliegt geschrokken op uit het riet. Er schijnen hier ook haviken en sperwers voor te komen, maar die laten zich vandaag niet zien.

Het voormalige stoomgemaal Zeldert is in 1896 gebouwd om de oostelijke Eempolders te ontwateren. Het oorspronkelijke stoomgemaal werd in 1926 vervangen door een elektrisch gemaal. In 1991 is het geautomatiseerd, de pompen zijn op afstand te bedienen vanuit de Waterschapsluis in Leusden. Het informatiepaneel vermeldt met gepaste trots dat twee elektromotoren onder het gebouw per minuut 120000 liter water kunnen verplaatsen.

Vlakbij de A1 ligt Grimmestein, een 18e-eeuwse dwarshuisboerderij op een terp. In de Middeleeuwen stond op deze plek het slot Grimmestein. Het laatste saaie stukje langs de A1 leggen we in gestrekte draf af, als paarden die de stal naderen. Want hier, aan de oever van de Eem, ligt Taveerne Eemlust. In de eetzaal hangt de Nachtwacht van Rembrandt, nageschilderd door de vader van de eigenaar. Op de menukaart staan de heerlijkste gerechten. Maar het allermooist is toch het uitzicht vanaf het terras. Daar, uitkijkend over een in het zonlicht blikkerende Eem, komt vanzelf de gedachte op dat Utrecht een prachtige provincie is. En dat we die andere dertig etappes van het Utrechtpad ook willen lopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden