Uitvaarten

Door het coronavirus heeft pastoor John van de Laar het druk met de dood: ‘Iedereen lijkt lamgeslagen’

Pastoor John van de Laar uit Uden: ‘Laten we hopen dat we over een paar maanden Pasen nog een keer mogen vieren’.  Beeld Van Assendelft fotografie
Pastoor John van de Laar uit Uden: ‘Laten we hopen dat we over een paar maanden Pasen nog een keer mogen vieren’.Beeld Van Assendelft fotografie

Pastoor John van de Laar uit het Brabantse Uden leidt deze week zeven uitvaarten. Allemaal slachtoffers van het coronavirus. ‘Dit hoort er ook bij.’

Vanochtend heeft hij eerst de kerk opengemaakt, de lichten aangedaan en een kaarsje bij Maria opgestoken. Daarna is hij terug naar huis gegaan en begon het bellen en het mailen. Dan gaat het vooral over uitvaarten. Pastoor John van de Laar (55) heeft het al wekenlang druk met de dood. “In onze parochie, die naast Uden nog vijf dorpen in de omgeving omvat, hebben we deze week elf uitvaarten. Dat is veel meer dan normaal. Tien van de overledenen zijn aan corona bezweken. Dat weet ik zo zeker omdat het tegenwoordig op het formulier van de begrafenisondernemer staat. Zelf doe ik zeven uitvaarten omdat het daarbij om eucharistievieringen gaat, ook al delen we geen communie uit. Mijn collega-diaken Henk van Thiel doet de andere vier.”

Kunt u de uitvaarten nog wel goed voorbereiden?

“Normaal ga je bij de mensen op bezoek. Dat kan nu natuurlijk niet. Mensen bellen mij in eerste instantie en ik vertel ze dan dat ze een mail van mij krijgen. Daarin staan de regels die de bisschoppen hebben uitgevaardigd voor kerkelijke uitvaarten: sober, eenvoudig en met zo min mogelijk mensen. Verder stuur ik een standaard orde van dienst mee, waarin ook veel ruimte is voor eigen inbreng. Voor de rest verloopt het contact per mail. Het is niet anders.

Er is natuurlijk weinig volk bij zo’n uitvaart. Ten hoogste negenentwintig, met mij erbij dertig. Het merendeel komt daar trouwens niet aan. Gisteren waren we in Zeeland, een dorp hier in de buurt, met z’n zessen. Ik merk dat nabestaanden nu toch graag in de kerk bij elkaar willen zijn. Natuurlijk probeer ook ik de mensen door wat ik zeg en wat ik bid te troosten. Iedereen lijkt lamgeslagen, compleet lamgeslagen.”

Hou houdt u het zelf vol?

“Ik woon alleen. Gelukkig heb ik hier in Uden nauw contact met mijn voorganger, die woont hier een paar huizen verderop. Daar wil ik nog weleens binnenlopen om mijn hart te luchten. Ook is er veel contact met parochianen. Verder heb ik veel aan mijn geloof. Ik heb vier jaar geleden een zwaar auto-ongeluk gehad en sinds die tijd voel ik mij gedragen door engelen en engelen van mensen. Daar blijf ik bij, ook in deze tijd.”

Over tien dagen is het Pasen. Hoe gaat dat gevierd worden in uw parochie?

“We vieren gewoon Pasen, maar natuurlijk is alles anders. Alleen al omdat de mensen niet naar de kerk kunnen komen en we alleen online kunnen vieren. Laten we hopen dat we over een paar maanden Pasen nog een keer mogen vieren, als deze pandemie tot zwijgen is gebracht en we met z’n allen weer naar buiten kunnen.”

Lees ook:

Een begrafenis in coronatijd: geen zoen, geen troostende omhelzing

Een massale herdenking en innige condoleances zijn er in coronatijd niet bij. ‘Dat het koor niet wil komen zingen, heeft één voordeel: er kunnen vijftien anderen naar binnen.’

Kerken en moskeeën gaan online, ook al mag de viering doorgaan

De coronamaatregelen hebben ingrijpende gevolgen voor religieuze vieringen. Kerken en moskeeën weren gelovigen en gaan over op online diensten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden