Door Groningen rijden op de wind én de zon

Het eerste duurzame oplaadpunt voor elektrische fietsen en scooters staat sinds maandag in Groningen. Een windmolen en zonnepanelen wekken de energie op.

Cecile Hendriks

„Als je denkt ’ik heb nog een klein stootje nodig’ dan is het wel handig”, zegt Miekel van der Zande, woordvoerster duurzaamheid van de gemeente Groningen. Een lege fiets of scooter volledig opladen duurt namelijk vier uur, of dat nou duurzaam of niet-duurzaam gebeurt.

Vier uur lang rondwandelen op het Zerniketerrein, waar de oplaadpaal geplaatst is, lijkt niet heel aantrekkelijk. Het ligt buiten het centrum van Groningen tussen de gebouwen van de Rijksuniversiteit en de Hanze Hogeschool.

„De locatie voor het oplaadpunt is gekozen vanwege het samenwerking met de hogeschool en Nuon”, legt Van der Zande uit. „Het ligt inderdaad niet centraal.”

Zeker niet voor de senioren, onder wie de elektrische fietsen vooral populair zijn. „Maar bij de opening zag ik ook scooters staan”, zegt de woordvoerster. „Die zijn wel populair onder jongeren.”

Nu maar hopen dat er elektrische scooters tussen zaten.

„Het mooie aan deze locatie is dat de hogeschool zelf ook op groene stroom draait”, meent Van der Zande. „Als de zon een dagje niet schijnt of de wind niet waait, dan krijgt het oplaadpunt stroom van de school. En als er meer stroom wordt opgewekt door de paal dan gebruikers afnemen, stroomt die door naar het gebouw.”

De gemeente Groningen is van plan om op korte termijn nog twee andere duurzame oplaadpunten te installeren. Maar niet alle locaties die in aanmerking komen hebben zo’n duurzaam gebouw in de buurt. „Daar moeten we nog iets op verzinnen”, zegt Van der Zande.

Voor bezitters van elektrische scooters en fietsen is het vooral aantrekkelijk dat het ze niets kost om hun tweewielers op te laden.

Wel moeten gebruikers een sleutel kopen om energie te kunnen aftappen. De sleutels zijn verkrijgbaar bij handelaren in elektrische scooters en fietsen.

Elektrische-fietsbezitter Laurens de Lange (75) heeft de oplaadpaal in zijn woonplaats nog niet gebruikt. „Ik heb altijd twee accu’s bij me, dus ik red het wel”, zegt hij. „Ik maak niet zulke lange fietstochten. Voor mensen die dat wel doen, zou het handiger zijn als er ook in de provincie van die palen geplaatst worden.”

Het wordt volgens hem pas echt interessant als er een heel netwerk van punten is waar hij zijn fiets kan voorzien van nieuwe energie.

„Het is de bedoeling dat dat er komt”, zegt Van der Zande. „Dit is het eerste oplaadpunt, de komenden maanden volgen er nog twee. Dat is een begin.”

Ook voor elektrische auto’s is Groningen bezig met de ontwikkeling van oplaadpunten op wind- en zonne-energie. Volgens Van der Zande worden deze herfst nog de eerste geplaatst. „Het principe is hetzelfde. Een stekker en een stopcontact doen het werk.”

Maar voorlopig moeten de inwoners van Groningen het nog even doen met dit ene duurzame punt voor tweewielers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden