Door fusies en overnames naar de wereldtop en terug

ABN Amro moest ambities laten varen en is weer een gewone bank

Koos Schwartz

Over ruim een jaar heeft ABN Amro weer een notering aan de Amsterdamse beurs. Tussen 1991 en 2008 had het die ook. Maar de bank die terugkeert, is een andere dan voorheen: een Nederlandse bank.

ABN Amro ontstaat in 1991 als de statige Algemene Bank Nederland en de avontuurlijker Amsterdam Rotterdam Bank fuseren. De cultuurverschillen tussen de banken, zelf allebei fusieproducten, zijn groot. Onder leiding van Roelof Nelissen (Amro) en later Jan Kalff (ABN) worden ze langzaam aaneengesmeed.

De nieuwe bank is ambitieus. Ze koopt het Britse effectenhuis Hoare Govett en gaat samenwerken met de bankiers van Rothschild. Na de aanschaf van Standard Federal hoort ABN Amro bij de grootste banken in het midden-westen van de VS. Een poging de Belgische Generale Bank te kopen mislukt in 1998, Fortis biedt meer. Dan slaat ABN Amro toe in Brazilië en koopt Banco Real voor 2,1 miljard dollar: een markt erbij.

Onder Rijkman Groenink, die Kalff opvolgt, wordt ABN Amro nog ambitieuzer. Er volgen aankopen in de VS en Brazilië. ABN Amro tuigt zijn zakenbank op. In het begeleiden van beursgangen en het lenen aan grote concerns wil ABN Amro meedoen met de grote jongens. In 2006 hoort de bank tot de top-20: 4500 vestigingen in 53 landen, 110.000 medewerkers, beurswaarde 56 miljard.

Na een lange overnamestrijd koopt Groenink het Italiaanse Antonveneta voor 7 miljard euro. Weer een nieuwe markt. Elsevier roept Groenink uit tot man van het jaar.

Ondanks de spectaculaire groei heeft ABN Amro een probleem. Het kostenniveau is hoog, bij de zakenbank spuit het geld eruit. In 2007 meldt een Amerikaanse aandeelhouder zich: ABN Amro moet opgesplitst, vindt hij, dat levert de aandeelhouders veel geld op.

Groenink werpt zich in de armen van Barclays dat ABN Amro voor 67 miljard wil kopen. Maar een consortium van drie banken biedt meer. Het trio wint en verdeelt ABN Amro. Banco Real en Antonveneta worden Spaans, de zakenbank en het bezit in de VS gaan naar Bank of Scotland. Fortis neemt de Nederlandse poot over. Exit ABN Amro, exit Groenink. Op 24 mei 2008 wordt voor het laatst in aandelen ABN Amro gehandeld. Denkt men dan.

Fortis komt snel daarna in geldnood. Topman Votron roept dat het goed komt, quod non. Een jaar na de coup van het trio redden de overheden van Nederland en België Fortis. Voor 17 miljard euro koopt Wouter Bos het Nederlandse deel, inclusief de delen die door Fortis zijn gekocht. Daar komen later nog kosten bij.

Het roer gaat om. Ex-minister Gerrit Zalm krijgt de leiding. Hij moet de onderdelen samenvoegen en ABN Amro een gewoon gezicht geven: geld aantrekken en uitlenen aan burgers en bedrijven; geen financieel trapezewerk, geen hoge risico's; een degelijke Nederlandse bank.

Volgens Zalm heeft die bank dat gezicht nu. Ze telt 22.788 voltijdbanen, is naar schatting 12 tot 15 miljard waard en haalt het gros van haar omzet in Nederland. Wel kocht ze recent een bankje in Brazilië.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden