Huizenmarkt

Door explosief gestegen huizenprijzen is de Achterhoek geen krimpregio meer

Els van der Kleij en Aart Veenbrink zijn vanuit Den Haag verhuisd naar een villa in Barchem, in de Achterhoek.Beeld Herman Engbers

Drukte en behoefte aan ruimte jaagt steeds meer Randstedelingen de steden uit. In de Achterhoek merken ze dat aan de sterk stijgende huizenprijzen.

Randstedelingen Els van der Kleij en Aart Veenbrink waren de huidige hausse in de Achterhoek voor. Acht jaar geleden kochten zij een villa met een lap grond eromheen in het dorp Barchem in de gemeente Lochem. Ook veel van hun buren komen uit de Randstad. “Het was crisis, er was heel veel keus en de prijzen waren toen nog laag”, zegt Van der Kleij (73). “We hebben er zelfs nog wat vanaf kunnen praten”, zegt haar man (72).

Hij is gepensioneerd ambtenaar en komt oorspronkelijk uit de Betuwe. Zij is kunsthistoricus en geboren Haagse. Beiden hebben lang in Den Haag gewoond en gewerkt en ook een tijd in de Franse Auvergne. Maar een jaar of tien geleden kwam de omslag in hun gevoel over het stadsleven.

“We reden een keer vanuit Frankrijk Den Haag binnen en zeiden beiden: wat is het hier druk”, vertelt Veenbrink. “Toen zijn we op zoek gegaan naar een huis in de Achterhoek, omdat het een beetje op de Auvergne lijkt. Deze omgeving is gewoon prachtig”, zegt Van der Kleij. 

In hun ruime tuin fladderen koolmezen rond een voederplateautje en even later komt een sperwer kijken. Aan een boom verderop hangt een uilenkast. Het tuinonderhoud doet Aart Veenbrink zelf, waar hij veel plezier aan beleeft.

Zoeken naar rust en ruimte tegen een redelijke huizenprijs

De Veenbrinks zijn inmiddels niet meer de enige randstedelingen in de regio, weet Rinze Addink van Beltman makelaars uit Lochem. “Het gebeurt regelmatig dat hier mensen voor de etalage staan die ik dan hoor zeggen: ‘Goh, dat is geen geld’”, zegt hij. “Inderdaad zijn dat vaak mensen uit de Randstad.”

Hij krijgt steeds meer klanten uit het westen van het land die in de Achterhoek zoeken naar rust en ruimte tegen een nog redelijke huizenprijs. Zij zoeken vooral woonboerderijen waar ze niet zo veel aan hoeven doen, semi-bungalows en woningen waar ze gelijkvloers kunnen wonen en slapen.

Van een nieuwbouwproject in Lochem van tien huizen met een gemiddelde prijs van zo’n 500.000 euro, werden er zes verkocht aan mensen uit het westen, vertelt Addink. “Dat zijn grote huizen met een relatief klein stuk grond. De mensen hier vinden zo’n tuin niet groot en vrij genoeg, maar 50-plussers uit de Randstad, de grootste groep, zijn daar helemaal tevreden mee.”

Aan het Groenewegje in Lochem vordert het bouwproject ‘Ieprijk’. De woningen zijn voornamelijk verkocht aan Randstedelingen.Beeld Herman Engbers

Vanwege de toenemende vraag naar huizen in de Achterhoek opende makelaar Beltman afgelopen zomer een tweede vestiging in de naburige gemeente Berkelland, met plaatsen als Ruurlo, Borculo, Eibergen en Neede. Volgens de jongste cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars NVM was de regio Ruurlo-Eibergen de landelijke koploper als het gaat om huizenprijsstijgingen. Die sprongen hier in het vierde kwartaal van 2019 met gemiddeld ruim 18 procent omhoog ten opzichte van een jaar eerder.

Aanbod blijft achter bij de vraag

“Dit soort cijfers zijn wel een momentopname”, tekent Addink daarbij aan. “Als je bijvoorbeeld net tien buitenwoningen van een miljoen hebt verkocht, geeft dat een vertekend beeld.” Maar de trend is duidelijk: ook in de Achterhoek, jarenlang een krimpregio, zitten de huizenprijzen nu meer dan elders in de lift. “Dit deel van Nederland loopt de achterstand in”, zegt Addink. 

Ongeveer de helft van de bezichtigingen die Addink tegenwoordig doet, is met kijkers uit het westen van het land. Van hen koopt zo’n 35 procent ook daadwerkelijk een huis, de rest wordt lokaal verkocht, schat hij. Door de grote vraag en biedingen stijgen de prijzen door, en helaas is het zo dat het aanbod nogal achterblijft, aldus de makelaar.

Hij wijst op een kast, half gevuld met mappen. “Elke map vertegenwoordigt een huis. Twee jaar geleden hadden we nog twee volle kasten. Waar we toen misschien 130 huizen in portefeuille hadden, zijn dat er nu nog dertig. Er wordt veel sneller verkocht.”

Kunnen die randstedelingen eigenlijk wel aarden in de Achterhoek? Voor Els van der Kleij was het niet altijd even gemakkelijk, zegt ze. Ze loopt er in het sociale leven weleens tegenaan dat ze het Barchemse dialect niet spreekt. “Maar verder heb ik het helemaal naar m’n zin. Ik kom ook qua kunst en cultuur aan mijn trekken. Ik organiseer binnenkort een expositie in Ruurlo en laat de hond en mezelf uit in de bossen. Ik ben een Barchenees geworden”, grapt ze.

Ook haar man neemt volop deel aan lokale activiteiten en heeft als bestuurslid van de dorpsvereniging een nieuw sociaal leven opgebouwd. “Als je meedoet met het dorpsleven, dan word je erin opgenomen”, zegt  Veenbrink. “Ik voel me hier zo thuis dat het inmiddels al zover is dat ik met tegenzin de IJssel oversteek als we een keer naar het westen van het land rijden. Als je van het platteland houdt en je houdt van gemoedelijkheid, dan moet je hier zijn. Ik ga hier alleen nog tussen zes plankjes vandaan.”

Lees ook:

Slecht nieuws voor woningzoekenden: de huizenprijzen gaan alleen maar stijgen

De lage rente, de achterblijvende nieuwbouwproductie en de toename van het aantal alleenstaanden zorgen ervoor dat er niet snel rust is op de woningmarkt. Vooral niet in de populaire grote steden.

Vooral in het westen van Nederland wordt het steeds drukker

Vooral in het westen van Nederland wordt het steeds drukker, blijkt uit prognoses van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden