Door en door slecht is 't bedrieglijke hart

AMSTERDAM - Argeloze burgers denken misschien dat de brochure 'Levensbelangrijke vragen' werft voor het kankerfonds of de nierstichting. De verspreidingsmethode suggereert 'algemeen aanvaard' en 'neutraal' drukwerk: Zes miljoen huishoudens krijgen deze week het dertig pagina's tellende boekje ongevraagd door de PTT thuisbezorgd.

WERA DE LANGE

Het boekje blijkt een massief bekerings- en opwekkingstraktaat van het stevigste soort, voor welks verspreiding kosten (drie miljoen gulden) noch moeite (honderd vrijwilligers) zijn gespaard.

Orthodox-protestant Nederland, van extreem-evangelisch tot vrijgemaakt-gereformeerd, is niet ontevreden over de aktie 'Brievenbus '97', van de Stichting de ondergrondse kerk: Eindelijk eens iets grootschaligs en tastbaars na al het vergeefse snakken in de afgelopen jaren naar een 'opwekking' in het steeds goddelozer Nederland. Het gaat om een oorspronkelijk engels evangelisatieboekje van John Blanchard en 'er loopt een methodistisch lijntje door', moet zelfs SDOK-bestuurder Ds. P. Zeedijk toegeven. Misschien gaan de gedachten langs dát lijntje onwillekeurig uit naar de preken waarmee ondervoede en onderkoelde weeskindertjes in de boeken van Dickens of Charlotte Brontë anderhalve eeuw geleden vakkundig werd ingepeperd dat ze hun eigen slechtigheid op hun brood kregen, zo jong als ze waren.

Zo zegt Blanchard in het boekje, dat voor iedere mens geldt: “Het hart is het meest bedrieglijke ding dat bestaat. Het is door en door slecht. De kern van het probleem is niet dat wat je doet, maar wat je bent. Je zondigt omdat je een zondaar bent!”

De weeshuizen waarin Oliver Twist of Jane Eyre wegteerden waren uiteraard paradijzen in vergelijking met het verblijf dat de weigerachtigen onder de vijftien miljoen Nederlanders te wachten staat: “De hel bestaat echt. Ze is 'niet verzonnen door de kerk'. De Bijbel vertelt meer over de hel dan over de hemel en neemt alle twijfels over het bestaan ervan weg.” De hel is 'een verschrikkelijke plaats', de hel is 'definitief' en 'rechtvaardig'.

Uiteraard heeft Blanchard bij het hoofdstuk 'hel' aangeland al lang bewezen dat de Bijbel helemaal en integraal het woord van God is: “In geen ander boek tref je zoveel duidelijke en gedetailleerde voorspellingen aan die letterlijk zijn uitgekomen. De kans dat dit allemaal toevallig is gebeurd, is te klein om serieus te nemen.” En: “Na 2000 jaar heeft nog geen enkele deskundige op enig gebied ook maar één uitspraak van de Bijbel kunnen weerleggen. De reden daarvoor is: Al de boeken, die de Bijbel bevat, zijn door inspiratie van God geschreven. Daarom moeten wij het Woord aannemen (...) als een boodschap van God.”

Over hoe het allemaal begon kan geen twijfel bestaan: “Het enige bevredigende antwoord is dit: In het begin heeft God de hemelen en de aarde gemaakt.” Met een haag van stelligheden beschermt de auteur zich tegen de vraag of, en zo ja waarom God ('heilig', 'rechtvaardig', 'volmaakt', 'soeverein', 'almachtig') ook het kwaad heeft geschapen. “God was tevreden met de mens!” vóór de zondeval, schrijft Blanchard. Waarom die door God geschapen mens nog eens getest moest worden, onvolmaakt bevonden en langs een eindeloze lijn van Olivertjes Twist aan de oerzonde geklonken, die vraag hoeft Blanchard niet te stellen, laat staan te beantwoorden. Zijn God weet heus wel wat Hij doet.

Wat vijftien miljoen Nederlanders moeten doen, kunnen Blanchard en de SDOK goed verwoorden: 'je tot God bekeren en in de Here geloven'. De orthodoxe in Christus gecentreerde verzoeningsleer passeert kort, krachtig en zonder lastige vragen de revue. “De kleurrijke brochure beschrijft in eenvoudige taal de kernpunten van het christelijk geloof”, schrijft het Algemeen Nederlands Persbureau braafjes. Lezers die vragen hebben, dienen in de lokale media te letten op speciale advertenties waarin de gegevens staan van mensen die hen 'vrijblijvend te woord willen staan'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden