Door een paar grappen naar de nor

Regering Zuid-Korea vindt ook parodie te veel reclame voor het gevreesde Noorden

Lachen, die groteske taal van de Noord-Koreaanse staatsmedia. Voor de grap herplaatste Park Jeong-geun (23) enkele berichten van het officiële Noord-Koreaanse Twitterkanaal. "Kim Jong-il Hoezee!" En hij maakte er nog een paar grappen over. De Zuid-Koreaanse autoriteiten konden er niet om lachen en arresteerden hem voor het prijzen van de vijand. Vanaf 11 januari zat hij zes weken in voorarrest. Eis: zeven jaar cel.

Park, die zijn fotostudio van zijn vader erfde, vond het wel een leuk idee om zich parodiërend te vergelijken met de nieuwe leider van Noord-Korea, Kim Jong-un. Die nam immers ook een imperium van zijn vader over. Het lachen is hem vergaan. Ondanks de internationale aandacht voor zijn zaak, is de moed hem in de schoenen gezakt na zijn eerste maand in de gevangenis. "Ondanks alle steun en nu ook de sympathie van Amnesty International, voel ik me heel klein gemaakt. Misschien is het dan wel zo dat de regering bereikt wat ze willen, maar ik ben bang. Ik wil niet meer posten op Twitter", zegt hij beteuterd.

In de media wordt hij geregeld bestempeld als activist, maar Park voelt zich slechts een gewone jongen die slachtoffer is van een uit de hand gelopen heksenjacht. "Ik denk juist dat er zoveel aandacht is voor mijn zaak omdat het makkelijk te begrijpen is. Andere slachtoffers krijgen helaas minder aandacht, omdat zij vaak persoonlijker betrokken zijn bij politieke activiteiten. Ik ben niet eens een activist."

Amnesty International zegt dat Zuid-Korea geen sarcasme begrijpt en vroeg vergeefs om directe vrijlating. De nationale veiligheidswet is er niet voor niets, zo verdedigt de Zuid-Koreaanse staat zich. Seoul zegt zich te beschermen tegen het agressieve Noord-Korea. De inmiddels omstreden wet werd bij de oprichting van de staat in 1948 in het leven geroepen om elke vorm van sympathie voor Noord-Korea en het communisme te bestrijden.

Na de democratisering van het land raakte de wet in vergetelheid totdat de regering van president Lee Myung-bak in 2008 aan de macht kwam, die een eind maakte aan de politiek van toenadering. In dat jaar vervolgde het land vijf mensen voor pro-Noord-Koreaanse activiteiten op internet, in 2010 was dat al opgelopen tot 82. De politie diende in 2008 bij de communicatiewaakhond 1793 keer een verzoek in voor het verwijderen van materiaal op internet, in 2010 was dat maar liefst 80.449 keer.

Park: "Het lijkt alsof ik in een slechte comedy ben beland. Een agent vroeg me hoe mijn berichten op Twitter in hemelsnaam kunnen worden beschouwd als grap. Daarbij zou ik materiaal hebben geschreven en bezitten dat de vijand steunt. Het was ronduit belachelijk om met een strak gezicht mijn grappen te moeten uitleggen." Hij vindt het absurd dat hij wordt beschouwd als daadwerkelijke bedreiging van de nationale veiligheid. "De wet wordt misbruikt en zwaar overdreven geïnterpreteerd. Mijn rechten zijn geschonden."

Bij een huiszoeking werden in december familiefoto's en zelfs boeken over fotografie meegenomen, die de agenten aanmerkten als verdacht materiaal. Park kan er niet over uit: "Er is iets grondig mis in dit land."

Hij is net een weekje op vrije voeten maar vreest het vonnis, aangezien rechters de president niet makkelijk tegenspreken. "Inspanningen van activisten zullen op korte termijn niets veranderen aan de werkelijkheid."

Vrijheid van meningsuiting onder druk
In 2010 zonk oorlogsschip de Cheonan, waarschijnlijk door een Noord-Koreaanse torpedo. Maar het regeringsonderzoek hiernaar kwam in Zuid-Korea onder vuur te liggen. Daarop reageerde de regering door veel bloggers te laten arresteren; hoge militairen intimideerden journalisten. Ook liet president Lee bij de media nieuwe directeuren installeren, met banden met zijn partij.

Een opiniemaker die jaren geleden meewerkte aan een anti-Lee Myung-bak podcast met miljoenen luisteraars, werd in het najaar ineens vastgezet wegens smaad. Critici zeggen dat de rechtszaak in het leven is geroepen om de populaire radiouitzending de mond te snoeren. Het is militairen recent verboden de radiouitzending te beluisteren. Dat geldt ook voor andere kritische of aan Noord-Korea gerelateerde apps.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden