’Door die krachttraining kan patiënt het leven weer hervatten’

Rein Welschen (65), oud-burgemeester van Eindhoven, getroffen door een hersentumor, maakt zich sterk voor krachttraining als nazorg voor kankerpatiënten.

Krachttraining werkt fantastisch bij kankerpatiënten als het spierweefsel door behandelingen is aangetast, is de ervaring in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Het heeft ook oud-burgemeester Rein Welschen er bovenop geholpen. De kosten – een fractie van de totale behandeling – zouden door de verzekering vergoed moeten worden, vindt hij.

’Laat je niet kisten’, staat er op de mega wenskaart die een Bredase woonwagenbewoner hem stuurde. In een grijs verleden – toen hij als wethouder van Breda was belast met de spreiding van woonwagens – had dezelfde man hem een dreun verkocht.

Welschen glimlacht als hij het vertelt. Hij formuleert zorgvuldig. Dat was wel anders toen hij in november 2005 plots onbegrijpelijke taal begon uit te slaan, gevolgd door een epileptische aanval. De diagnose: een snel woekerende hersentumor. „Mijn vooruitzicht was dat ik zonder behandeling nog twee maanden te leven had.”

Hij onderging een zware chemo-kuur en werd bestraald. De behandeling slaagde. De tumor, in één maand tijd van 2 naar 6 cm gegroeid, kromp terug tot onzichtbaar. „Maar de prognose is dat hij weer terugkomt. Statistisch binnen twee jaar. Op de MRI-scan is nog niets te zien. Maar er kunnen nog wel rond de vijfhonderd miljoen kankercellen in mijn hoofd zitten.”

Welschen gaat er op zijn manier mee om. Bewonderenswaardig. „Ik accepteer de perspectieven. Statistiek telt niet voor mij. Ik laat mij door die kanker niet in de put praten. Ik volg mijn gevoel. En dat is goed. Mensen die deze boodschappen krijgen, zouden de positieve kant moeten pakken. Kijk naar wat je nog kunt. Bijna iedereen pakt de negatieve kant. Dat merk ik in contacten met lotgenoten. Ik merkte dat het mij meeviel om positief te blijven.”

Die levenshouding, het glas half vol en niet half leeg, sluit perfect aan bij de krachttrainingsmethode die sportarts Goof Schep in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven ontwikkelde en waar Welschen enorm veel baat bij heeft. „Ik kon de trap niet meer op. Ik weeg 90 kilo, dus één been moet 90 kilo gewicht houden. Tijdens de krachttraining moest ik met twee benen gewichten wegduwen. Systematisch werd naar 180 kilo toe gewerkt.”

Helaas is de methode voor veel kankerpatiënten onbereikbaar. De verzekering vergoedt de kosten niet. „Bezopen”, vindt Welschen. „Hartrevalidatie is nu volop geaccepteerd, maar het heeft ook negen jaar geduurd voordat dit als systeem in de verzekering zat. Krachttraining is als oncologische nazorg geweldig. Na een langdurige chemokuur, bestralingen en zware medicatie is het spierweefsel stuk. Je kunt niks meer, zit op de bank en denkt: Wat moet ik nou?”

„Er bestaat een programma, dat heet ’Herstel en Balans’, maar lang niet alle ziekenhuizen hebben dit en bovendien kunnen enkel mensen terecht die een aanvullende verzekering hebben afgesloten.”

’Herstel en Balans’, bestaande uit sport en spel, psychische begeleiding en twee gesprekken met de diëtiste, vindt Welschen zelf te soft. Voor veel mensen is de variant die Veldhoven aanbiedt beter, denkt hij. Een intake met diagnostiek bij inspanning, gevolgd door een drie maanden durend fors krachttrainingsprogramma. „Het spierweefsel herstelt, je voelt je beter, kunt fysiek weer vooruit en komt er daardoor ook mentaal weer bovenop”, zegt Welschen.

Een kankerbehandeling kost al gauw tienduizenden euro’s. Een speciaal op de individuele patiënt toegesneden krachttraining slechts een fractie daarvan: ongeveer vijf procent. „Waar hebben we hier over!’’, zegt Welschen. „Bovendien betaalt het zichzelf terug. Als artsen je medisch-technisch geholpen hebben, kun je door die training je leven hervatten. Ik had vijftien verschillende functies. Enkele daarvan ben ik blijven doen. In plaats van op de bank te blijven zitten kun je veel eerder weer aan de slag. Dat is maatschappelijke winst.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden