Door de tourniquet naar Israël

Voor Palestijnen is de dagelijkse gang door Israëlische controleposten een grote vernedering. De bezettende macht, Israël, verhindert hen vrij te reizen tussen de steden in hun eigen land.

,,Moge Allah hun geloof en hun god vervloeken!“ ,,Moge Allah hun huizen vernietigen!“ ,,Hun Dag des Oordeels zal komen!“ De vloeken die Palestijnen mompelen bij de nieuwe controlepost Kalandia tussen Ramallah en Jeruzalem zijn niet van de lucht. Ze moeten er doorheen als ze van de Westelijke Jordaanoever naar Jeruzalem willen, of naar de Arabische dorpjes daaromheen. De post is enkele weken geleden geopend door het Israëlische leger.

Hardop protesteren de Palestijnen niet, omdat ze bang zijn dat ze anders Jeruzalem niet binnenkomen. Bij de ingang van de loods verwelkomt een poster met een bloem de voetgangers hartelijk in het Arabisch: ,,Voor nu en altijd zullen goede dingen je toekomen!“ Israëlische borden ernaast vertellen dat ze een militaire zone ingaan.

Iedereen heeft moeite met de vier metalen tourniquets van twee meter hoog. Na de eerste twee is er een ruimte met een apparaat voor detectie van metaal, waar jassen en tassen op gelegd dienen te worden voor controle. Oude mensen, vaak analfabeet, kunnen de borden niet lezen en lopen verdwaasd tussen de verschillende ruimten rond. De soldaat, wiens gezicht schuilgaat achter een detectiepoortje, schreeuwt vanachter kogelvrijglas zijn bevelen in het Arabisch in een microfoon. ,,Een voor een! Niet duwen! Je identiteitsbewijs! Houd het omhoog! Jij daar, vrouw!'' Tegen een bejaarde: “Leg je tas op de lopende band!'' En: “Jij! Kom terug! Houd je kaart nog eens voor!“ En tegen de buitenlanders in het Engels: “Een fijne dag toegewenst!“

Israël noemt de controlepost een internationale grensovergang tussen Israël en Palestijns gebied. De posten zijn aangebracht als doorgangen in de afscheidings'muur' die Israël aanlegt. Palestijnen zijn er woedend over omdat Israël zo de grenzen eenzijdig vaststelt in gebied dat volgens internationaal recht illegaal bezet is, en dus geen Israëlisch grondgebied. Ze voelen zich vernederd omdat ze toestemming moeten hebben van een bezettende macht om tussen hun eigen steden te reizen, in eigen land. Sinds het aantreden van de Hamas-regering zijn de grensblokkades nog eens verscherpt.

Fysiek contact tussen de Israëlische soldaten en de Palestijnen is bij de posten tot een minimum beperkt uit angst voor aanslagen. Nog enkele maanden geleden stak een Palestijnse jongen een Israëlische soldaat bij een controlepost dood. Ondanks de extreme veiligheidsmaatregelen signaleert het Israëlische leger toch een toegenomen aantal steek-en vechtpartijen in de afgelopen maanden.

Volgens een woordvoerder van het leger gaat het om tieners en jonge mannen, die niet verbonden zijn aan politieke partijen of groepen.

Klaar zijn de controleposten nog niet. Binnenkort zullen alle Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever een magnetische kaart krijgen die ze door een gleuf naast de tourniquets moeten halen. De computer geeft dan onmiddellijk aan of iemand gewenst is en de tourniquets zullen gaan draaien, of gesloten blijven.

Maar ondanks alles is het systeem niet waterdicht. Na deze controlepost moeten reizigers opnieuw door een mobiele post op Jeruzalems grondgebied. Dat betekent weer ellenlange rijen, weer kaarten laten zien.

Even voorbij deze post bij Kalandia hebben drie mannen een gat in het afscheidingshek gemaakt. Terwijl de een op de uitkijk staat, houdt een ander het draadwerk omhoog waardoor zijn vriend naar de andere kant glipt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden