'Door de crisis gaan we het oude waarderen'

Het aanwijzen van de winnaar was niet zomaar appels met peren vergelijken, meer 'kiezen uit een gemengde fruitschaal'. Paul Schnabel, juryvoorzitter van de prijs voor het Beste Gebouw van het Jaar 2014, mocht uit 250 inzendingen de winnaar kiezen. "Met vier verschillende categorieën en inzendingen variërend van woonhuizen tot musea was dat lastig, maar het is gelukt."

Vanmiddag maakt de jury de winnaar bekend van de prijs die is ingesteld door de branchevereniging voor Nederlandse architecten BNA. Buiten de hier afgebeelde gebouwen, zijn een verbouwde Friese boerderij in IJlst, het vernieuwde Rijksmuseum in Amsterdam en de Internationale school Eindhoven genomineerd.

Juryvoorzitter Schnabel: "Uiteindelijk draait het om de kwaliteit van het gebouw. Staat er iets dat opvalt en niet wegvalt in de omgeving?" Onderschat het belang van goede afwerking niet, zegt de voormalige SCP-directeur. "De kwaliteit van materialen is belangrijk. We hebben zo'n vijftien gebouwen bezocht. Sommige zie je al slijten."

Toch waren de meeste projecten al voor de crisis gepland. Schnabel: "De genomineerden van dit jaar horen bij de laatste golf uit de rijke tijd." Nu is er minder geld, zijn er minder bouwprojecten en is er daardoor minder mooie architectuur, zegt de juryvoorzitter.

Gaan we de komende jaren meer herstructureringen en vernieuwingen zien, zoals de Friese boerderij en het Rijksmuseum? Dat betwijfelt Schnabel, maar door de crisis ziet hij wel nieuwe waardering voor het verleden. "Van sommige gebouwen uit de 18e of 19e eeuw hadden we twintig jaar geleden gezegd: De beuk er in en we bouwen iets nieuws. Nu zien we de kwaliteit van het oude en willen we dat vasthouden."

Categorie Stimulerende omgevingen: Museumkwartier 's Hertogenbosch. Bierman Henket architecten.

Koppel twee musea aan elkaar en je hebt een museumkwartier in de binnenstad. Den Bosch heeft een nieuw Stedelijk Museum en het Noordbrabants Museum is grondig gerenoveerd. Door museumwoningen en nieuwe zalen donker metselwerk te geven, gaat het museumcomplex 'als vanzelfsprekend op in het historische weefsel van de Bossche binnenstad'.

Categorie Particuliere Woonbeleving: Villa Kogelhof. Architectenbureau Paul de Ruiter

De villa Kogelhof ligt middenin beschermd natuurgebied op Noord-Beveland. Het mocht dan ook alleen gebouwd worden wanneer de bouwers iets terug zouden geven aan de natuur. Daarom zijn op het terrein 71.000 bomen geplant. De zwevende glazen doos is volledig energieneutraal. Het gebouw wekt zelf energie op, recyclet afval en verwarmt water.

Categorie Leefbaarheid en sociale cohesie: Cultuurcentrum Energiehuis. TenBrasWestinga Architectuur/Interieur en architectenbureau Stedenbouw B.V.

Ook het Energiehuis in Dordrecht, vroeger een elektriciteitscentrale, is een kunstencentrum, met theaterzalen, popzalen, leslokalen, studio's en een grand café. De industriële historie is overal terug te zien. Waar nodig zijn volgebouwde ruimtes gestript tot lege hallen. Een honderd meter lange glazen lichtstraat zorgt voor daglicht en helpt bezoekers zich te oriënteren.

Categorie Identiteit en Icoonwaarde: Bibliotheek en cultureel centrum Rozet. Neutelings Riedijk Architecten.

In kunstenpand Rozet huizen de Arnhemse bibliotheek, het erfgoedcentrum, het kunstbedrijf en de volksuniversiteit. Niet alleen herbergt het gebouw verschillende culturele instituten, het vormt ook een verbinding in de stad. In Arnhem, waar plannen zijn voor herontwikkeling van het stadscentrum, is Rozet een brug tussen het Stationsgebied en het Kerkplein.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden