Moeder Kelly van Opdurp en dochter Liz mogen vanwege het coronavirus geen kraambezoek binnen ontvangen. Dus bewonderen vriendin Mariska de Ruijsscher en haar zoon Stan de baby vanachter het glas.

ReportageCoronacrisis

Door de coronacrisis even geen kraamvisite, maar raamvisite

Moeder Kelly van Opdurp en dochter Liz mogen vanwege het coronavirus geen kraambezoek binnen ontvangen. Dus bewonderen vriendin Mariska de Ruijsscher en haar zoon Stan de baby vanachter het glas.Beeld Maikel Samuels

Iedereen mag naar baby Liz komen kijken, maar wel met een raam ertussen.

Het grootste geluk van de wereld deel je normaal graag met je naasten. Maar in coronatijd vragen trotse ouders zich af of ze hun pasgeboren baby wel aan bezoek moeten blootstellen. In het Zeeuws-Vlaamse Hoofdplaat mag iedereen de kleine Liz komen bewonderen, zolang het maar vanuit de tuin is: raamvisite.

Zelfs de opa’s en de oma’s hebben geen uitzonderingspositie. Voor alle vier de ouders van Kelly (26) en Robin van Opdurp (29) is de pasgeboren Liz hun eerste kleinkind, maar even vasthouden - laat staan een knuffel - is er voorlopig niet bij. Ze mogen het prille geluk bewonderen zo vaak ze willen, zolang er glas tussen blijft. Kelly en Robin zijn daar heel strikt in: vanwege het coronavirus mag alleen de kraamhulp in huis komen.

Zeeuwse rage

De box staat pal bij het raam aan de achtertuin, Liz ligt er rustig bij. Komt er bezoek, dan pakt Kelly haar even op en kunnen de nieuwsgierige vrienden, buren of familieleden haar zien. Het is een ideetje van kraamhulp Connie van den Broeke, die de nieuwe vorm van kraambezoek meteen een even leuke als logische naam gaf: raamvisite. Als we haar mogen geloven, begint het al een Zeeuwse rage te worden. “Collega’s hebben het ook ingevoerd. Iedereen vindt het een leuke manier om belangstellenden toch te laten kijken.”

In de tuin staan twee banken en een tafel, zodat bezoekers rustig op hun beurt kunnen wachten. Zeker afgelopen weekend was dat geen overbodige luxe. Want niet alleen op de Nederlandse stranden kwamen veel te veel mensen bij elkaar, ook voor het raam bij Liz dreigde het te druk te worden. “Nu hebben wij ook een maximum ingesteld”, zegt Robin. “Maximaal drie bezoekers in de tuin. En we vragen de mensen om het kort te houden. We kunnen het helaas niet mooier maken, maar die tijd halen we later wel in. De gezondheid van moeder en kind staan nu voorop.”

Natuurlijk kan niet elke ouder even makkelijk raamvisite faciliteren. Het gezin Van Opdurp heeft een grote achtertuin waar je via een hekje makkelijk toegang toe hebt. En een prachtig tuinraam. Connie: “Iemand die door het dorp wandelt of fietst, kan zo even langskomen. Dat is lastiger wanneer je in een flat woont. Voor hier is het ideaal. Iedereen is enthousiast, ook het bezoek.”

Een origineel alternatief

Mariska de Ruijsscher komt al voor de tweede keer langs, samen met haar zoontje Stan. Ze noemt het een origineel alternatief voor normaal kraambezoek, al gaat het communiceren met Kelly wat lastig. “De vorige keer hebben we walkie talkies uitgeprobeerd, evenals de babyfoon. Met die laatste ging het redelijk. Met hun ouders Facetimen ze regelmatig, dat is wel fijn aan de techniek van deze tijd.”

Om met Kelly te praten, pakken we de telefoon. Van achter het raam vertelt ze blij te zijn met deze oplossing. En dat ze geen moment heeft getwijfeld om toch mensen binnen te laten. “We zijn daar stellig in en houden ons aan de datum van 1 juni. Ook voor onze ouders. Ik moet zeggen dat het ook iets moois heeft. We genieten nu heel intens van de momenten met zijn drieën. Dat zou anders zijn wanneer we elke dag visite in huis hadden.”

Lees ook:

Zwanger tijdens de coronacrisis: alleen naar de verloskundige en grootouders mogen niet bij de baby

Zwangere en net bevallen vrouwen krijgen gewoon de zorg die ze nodig hebben, maar alles gaat anders dan normaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden