Dooi Peking-Taipei blijft uit na beving

China reageerde gisteren opmerkelijk snel en hulpvaardig op het nieuws dat de 'opstandige provincie' Taiwan was getroffen door een aardbeving. Maar verzoening tussen de erfvijanden is niet aan de orde.

Aardbevingen brachten onlangs Turkije en Griekenland dichter bij elkaar. Ook Taiwan en China zijn elkaar nu iets genaderd. Om precies te zijn: een paar centimeter, want de aardschol waarop Taiwan zich bevindt, kruipt steigerend maar traag richting China.

De afgelopen maanden heeft China bijna dagelijks herhaald dat Peking het eiland desnoods militair zal heroveren. Taiwans president Lee Teng-hui had namelijk de euvele moed gehad, Taiwan en China 'gelijkwaardige' partners te noemen. Dat is, vindt Peking, praktisch een onafhankelijkheidsverklaring.

Maar gisteren betoonde de Chinese regering haar medeleven met de slachtoffers; overheid en het Chinese Rode Kruis boden ruim tweehonderdduizend gulden aan hulpgoederen aan. Niet veel, maar toch. Aan de andere kant: als Peking zelf het opgeëiste gezag over Taiwan serieus neemt, moet het minstens verantwoordelijkheidsgevoel veinzen. Echte verzoening is onwaarschijnlijk zolang beide partijen geen duimbreed op elkaars claims toegeven.

Gisteren openden de Chinese tv-zenders hun journaals met beelden uit Taiwan. De meeste Chinezen hebben andere kopzorgen maar voelen zich wel verbonden met hun volksgenoten op Taiwan. Inwoners van steden als Xiamen en Fuzhou, pal tegenover Taiwan, lagen maandagnacht zelf in hun bed te schudden. Velen hebben familie- of zakenbanden aan de overkant: vissers verkopen hun vangsten vaak aan Taiwanese collega's, en ook scooters zijn op zee een lucratieve handel.

Taiwans diplomatieke isolement (alleen enige minder draagkrachtige VN-leden erkennen Taipei) dreigt internationale hulpverlening te frustreren. Veel landen, waaronder Japan, de VS, Groot-Brittannië, Zwitserland en Duitsland, zonden meteen hulpverleners uit. Andere landen zeiden te wachten op toestemming uit Peking. Ook VN-organisaties, die in Griekenland en Turkije de hulp coördineerden, zeiden niet aan het werk te kunnen zonder uitdrukkelijke toestemming van Peking: de VN erkennen Taiwan immers niet, en kunnen de oproep van Taipei dus niet zomaar honereren.

Maar overleg in New York tussen Chinese VN-vertegenwoordigers en hooggeplaatste VN'ers, had gisteravond tot resultaat dat een VN-team de benodigdheden in Taiwan zal onderzoeken - zonder bezwaar van China. Doorgaans blokkeert China iedere schijn, hoe vergezocht ook, van erkenning van Taiwan. Maar over lijken, Chinese lijken nog wel, wilde Peking kennelijk nu niet gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden