Dooft fel protest Hongkong nu uit als een nachtkaars?

Barricades van demonstranten worden verwijderd - Kim Chueng Beeld ap
Barricades van demonstranten worden verwijderd - Kim ChuengBeeld ap

De autoriteiten in Hongkong zijn begonnen met het verwijderen van barricades rond een kamp van Occupy Central. De Hongkongse democratiseringsbeweging blokkeert meerdere verkeersroutes in het centrum van Hongkong, tot groot ongenoegen van sommige omwonenden en de autoriteiten van Hongkong. Een gerechtelijk bevel lijkt activisten nu te dwingen met stille trom te vertrekken.

Betogers begonnen dinsdagochtend vroeg vrijwillig met het verplaatsen van hun spullen. De meeste vrezen dat autoriteiten met behulp van gerechtelijke ontruimingsbevelen de protestzones willen laten inkrimpen. Het argument voor ontruiming is dat de protestkampen de toegangen tot gebouwen blokkeren, en omwonenden tot last zijn.

Voorzitter van de Arbeiderspartij Lee Cheuk-yan zei tegen een Chinese krant, de South China Morning Post (SCMP), dat de overheid "zich achter justitie probeert te verstoppen." Volgens Cheuk-yan moet de overheid op zoek naar een politieke oplossing om de protesten te beëindigen. "We moeten met elkaar onderhandelen, zonder de politie erbij te betrekken."

Democratische verkiezingen
De activisten, onder wie veel studenten, voeren inmiddels al bijna twee maanden actie voor democratische verkiezingen in Hong Kong. De stad is een voormalige Britse kroonkolonie, die sinds 1997 weer onderdeel van China is. Bij de hereniging beloofde China dat Hongkong haar eigen systeem - kapitalistisch en liberaal in plaats van communistisch en autoritair - mocht blijven hanteren. Daarnaast zouden toekomstige verkiezingen democratisch verlopen.

Die belofte werd niet nagekomen. Voor de verkiezingen in 2017, voor een nieuwe burgemeester van de stad, mogen de Hongkongers wel stemmen, maar alleen op kandidaten die vooraf goedgekeurd zijn door de Chinese overheid.

Dit was in september voor veel inwoners de laatste druppel, en het startsein voor grootschalige demonstraties onder de naam Occupy Central. De beweging wordt ook wel Umbrella Movement genoemd, naar de paraplu's die de protestanten gebruikten om zich te verweren tegen traangas van de politie. Het protest is door Chinese autoriteiten illegaal verklaard.

Volgens socioloog Chan Kin-man, voormalig docent aan de Chinese Universiteit van Hongkong (CUHK) en een van de medeoprichters van Occupy Central, is het juist verstandig om de wegblokkades op te heffen, omdat het verzoek van omwonenden komt.

"De beweging heeft al veel onrust en ongemakken veroorzaakt," zei de socioloog tegen de Chinese krant Ming Pao. "Als de bevolking van Hongkong de dupe wordt, moeten we andere manieren zoeken om onze strijd te voeren."

Minder steun
Het opbreken van de barricades lijkt het begin van het einde voor Occupy Central. Garrie van Pinxteren, als sinoloog verbonden aan het Clingendael Instituut voor Internationale Betrekkingen, vermoedt dat het verzet langzaam zal uitdoven. Van Pinxteren: "Het is lastig te voorspellen, maar ik denk dat de beweging hier stopt. Volksrepubliek China heeft geen duimbreed toegeven en het ziet er ook niet uit dat dat nog gaat gebeuren".

Een peiling van de CUHK wees onlangs uit dat de protestbeweging steun aan het verliezen is onder de inwoners van Hongkong. Een meerderheid van de jongeren - tussen de 15 en 24 jaar - blijft achter de demonstraties staan, maar bijna 70 procent van alle ondervraagden vindt het tijd worden dat de beweging er de brui aan geeft.

Onder de betogers is volgens van Pinxteren nog weinig strijdlust over, maar het is nog te vroeg om een definitief einde in te luiden. "Er kan een klein, fanatiek groepje blijven zitten. Of het protest laait op een ander moment weer op, als er gestemd moet worden bijvoorbeeld. Het probleem is nog niet opgelost."

Betogers staken op 28 oktober tegelijk hun paraplu's op om een maand van protest te markeren. Foto Nicolas Asfouri Beeld afp
Betogers staken op 28 oktober tegelijk hun paraplu's op om een maand van protest te markeren. Foto Nicolas AsfouriBeeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden