Column

Doodzwijgen?

null Beeld

Afgelopen zaterdag stelde Wilma Kieskamp haar wekelijkse vraag in Trouw: 'Hoeveel aandacht verdienen Breivik en zijn proces?' Het antwoord leek gisteren wel op een mokerslag: alle lezers die hadden gereageerd, vonden dat de massamoordenaar doodgezwegen moest worden.

Dat deze mening niet door Trouw-redacteur Eildert Mulder wordt gedeeld, zal niemand verbazen. Mulder schreef maandenlang in een soort marathonsessie over Breivik. Hij vond dat de misdaden van de Noor niet voldoende met anti-islamdenkers waren gelieerd en dat er geen debat over hun verantwoordelijkheid in het bloedbad was gevoerd.

De zaterdag van de lezersvraag viel Mulder in herhaling via een dubbelpagina in de Verdieping met als titel: 'Zo makkelijk komen islamofoben niet van Breivik af'. Nee, niet als het aan Mulder ligt. Nu wil ik zelf niet in herhaling vallen want op 1 december schreef ik al een stukje als antwoord op de Mulder-serie. Toch wat opmerkingen over zijn jongste productie.

Mulder verbaast zich over het feit dat de aanslagen van 11 september wel tot een gigantisch debat leidden waar de ideologie van de daders tot in de puntjes werd ontleed. Bij Breivik niet. Maar de Noor is een totaal geïsoleerde eenling die volgens alle justitiële onderzoeken geen enkele medeplichtige had of over een netwerk beschikte. Zijn misdaden werden wereldwijd met diepe walging afgekeurd.

Daarentegen maakten de 19 kapers van 9/11 deel uit een omvangrijke, wereldwijd georganiseerde structuur met honderdduizenden sympathisanten. In sommige landen werd de massamoord op straat feestelijk gevierd en bij ons door sommige publicisten goedgepraat. Ziet Mulder het verschil nog niet?

Hij vroeg zich zaterdag ook af: 'Wanneer gaat islamkritiek over in islamofobie?' Een vraag die de auteur al eerder heeft beantwoord. Voor hem is kritiek gelijk aan fobie zoals de intro bij zijn serie vorig jaar luidde: 'Breivik is niet zomaar een doorgedraaide eenling. Zijn ideeën zijn doordrenkt van het gedachtengoed van andere islamcritici.'

Hier zijn nuance en afstand ver te zoeken. Want als alle islamcritici 'islamofoben' zijn die Breivik souffleren, dan leidt kritiek op de islam naar Utoya. De boodschap van Mulder? Zwijg om Breivik te voorkomen.

Het laatste punt. Als enig uitgewerkt voorbeeld van 'islamofoben' die zich in Breivik herkennen, komt Mulder niet verder dan columnist Theodor Holman (geen ideoloog). Holman zei onlangs dat hij zich verwant voelt met Breivik en dat hij veel van zijn ideeën deelt. Weerzinwekkend inderdaad.

Maar wat Mulder er niet bij vertelt, is dat Holman door zijn lezers en collega's als een zwaar getraumatiseerd persoon wordt beschouwd. Iemand die zijn beste vriend Theo van Gogh door een moslimterrorist vermoord zag worden. Van Gogh was als een broer en een geliefde voor Holman (hij kreeg ook de bijnaam 'de weduwe Van Gogh') en de columnist is dit verlies nooit te boven gekomen.

Een triest geval van iemand die na de moord in woede, angst en wrok verzonk en van zichzelf zei: 'De oude Theodor is gewoon dood'. Als Mulder een hele theorie deels aan de provocaties van Holman wil ophangen, moet hij wel het hele verhaal aan zijn lezers vertellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden