Doodzieke vrouw hospice uitgezet

Een tachtigjarige vrouw uit Raamsdonk is een hospice uitgezet omdat ze niet snel genoeg overleed.

Greet op ’t Hoog (80) uit het Brabantse Raamsdonk heeft niet lang meer te leven. In januari bleek dat de kanker in haar buik zover was uitgezaaid dat ze waarschijnlijk binnen drie maanden zou overlijden. Haar familie regelde een plekje in Hospice Breda. In mei moest mevrouw Op ’t Hoog daar weer vertrekken. Reden: ze overleed niet snel genoeg.

„Ik sta met mijn oren te klapperen", is de reactie van Frank van der Meyden, woordvoerder van patiëntenorganisatie NPCF, als hij het verhaal van mevrouw Op ’t Hoog hoort. „Dit mag nooit maar dan ook nooit reden zijn om het verblijf in een hospice te beëindigen. Het valt niet te regelen wanneer iemand overlijdt. Je kunt niet zo bot zijn."

Wie in een hospice terechtkomt, heeft officieel een levensverwachting van minder dan drie maanden. Wie langer blijft leven, mag meestal langer blijven. Een hospice ontvangt maximaal een jaar geld voor een patiënt. „Drie maanden aanhouden is wel erg strikt", vindt Hans Bart, directeur van koepelorganisatie Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg, waarbij zeventig hospices zijn aangesloten. Het hospice in Breda is geen lid van de organisatie. „Meestal wordt pas na negen maanden geoordeeld dat er geen sprake meer is van een terminaal proces. Een hospice heeft maar een beperkt aantal bedden en moet dus een zekere doorstroom hebben."

Volgens Hospice Breda zijn er meer instellingen met hetzelfde strikte beleid.

Lees morgen in Trouw het uitgebreide artikel over deze zaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden