Doodvonnis voor oud-ministers Bangladesh

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

De leider van de grootste islamitische partij in Bangladesh, Matiur Rahman Nizami, is gisteren ter dood veroordeeld. De Jamaat-e-Islami-partijleider is samen met dertien anderen schuldig bevonden aan een grote wapensmokkel in 2004.

Nizame was destijds minister van industrie. Ook toenmalig minister van binnenlandse zaken Lutfozzaman Babar en enkele hoge functionarissen van de veiligheidsdiensten kregen de doodstraf.

De politie nam in 2004 tien vrachtwagenladingen wapens in beslag. Volgens de Bengalese nieuwssite The Daily Star omvatte de vangst 300 raketten, 27.020 granaten, meer dan vierduizend vuurwapens en miljoenen kogels. Ze zouden bestemd zijn geweest voor het Verenigde Front van de Bevrijding van Assam, opstandelingen in noordoost-India die in 2011 een staakt-het-vuren tekenden met de overheid.

Volgens de rechter was de zaak een van de belangrijkste in de geschiedenis van Bangladesh. Ashok Das, een van de aanklagers, zei dat de veroordeelden Bangladesh gebruikten om militair materieel te smokkelen.

Volgens advocaten van de daders is het proces politiek gemotiveerd. De partij van Nizami zei in een verklaring dat "het huidige vonnis een nieuwe stap van de regering is om het rechtssysteem te vernietigen".

Maar Nizami heeft niet alleen dit proces aan zijn broek hangen. Hij is ook geconfronteerd met verschillende beschuldigingen van misdaden tegen de menselijkheid die voortvloeien uit de onafhankelijkheidsoorlog van 1971. Hij wacht nog op de uitspraak in die zaak, waarbij hij nogmaals de doodstraf kan krijgen. Partijleden van Nizami zijn al schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden