Doodswens uitspreken volstaat

Euthanasieverzoek hoeft in lang niet alle gevallen op papier te worden gezet

Patiënten hoeven geen schriftelijke verklaring op te stellen om in aanmerking te komen voor euthanasie. Dit is een misverstand dat ook onder artsen nog bestaat.

In een onlangs verschenen notitie legt artsenorganisatie KNMG uit dat een mondeling euthanasieverzoek voldoende kan zijn om aan de eisen van de euthanasiewet te voldoen. De arts moet deze gesprekken dan wel optekenen in zijn dossier.

Als een patiënt schriftelijk zijn wensen vastlegt, pleit de KNMG voor een document waarin hij in eigen woorden opschrijft waarom hij voor euthanasie kiest. "Dat is veel overtuigender dan een standaardformulier zoals dit door notarissen of andere organisaties wordt gebruikt, zoals de NVVE", schrijft de KNMG.

Dit is opmerkelijk, omdat (huis-)artsen hun patiënten regelmatig naar de NVVE (Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde) verwijzen als zij een schriftelijk euthanasieverzoek willen opstellen. De NVVE-wilsverklaring geniet in Nederland grote bekendheid, ook onder artsen.

Mensen die bij de NVVE een euthanasieverklaring opvragen, moeten eerst voor 17,50 euro lid worden. Voor 10 euro krijgen zij vervolgens een set van vier wilsverklaringen. In de afgelopen vijf jaar heeft de NVVE 72.000 verklaringen verstrekt.

Hoeveel euthanasieverklaringen door notarissen worden uitgegeven, is niet duidelijk. Op internet zijn verscheidene notarissen te vinden die hun 'akten' op dit gebied aanbieden. Het notaristarief overstijgt het NVVE-tarief al snel.

Gerrit Kimsma, een arts met veel ervaring op het terrein van euthanasie, spreekt van een voor patiënten ondoorzichtige markt. Hij erkent dat een euthanasieverklaring noodzakelijk is voor mensen die hun wil niet meer duidelijk kunnen maken, maar 80 tot 90 procent van de euthanasiegevallen betreft kankerpatiënten die naar de huisarts gaan.

DE WEEKENDGIDS

Om euthanasie vragen op een bierviltje

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden