Doodstraf

Die mevrouw Janse van de SGP zal zich wel twee of drie keer bedenken voordat ze weer een interview geeft aan Trouw. Denk je even 'De tien geboden' gezellig met Arjan Visser na te lopen, krijg je plots een meute schuimbekkende Trouw-lezers achter je lange zwarte rok aan. Althans, in de brievenrubriek. Persoonlijk vind ik Lilian Janse nogal genuanceerd, prudent en dus onvolledig in haar pleidooi voor herinvoering van de doodstraf (maar dat ze graag zelf de beul zou willen spelen, is natuurlijk meer voer voor haar therapeut).

Wat zei ze precies? "We mogen, volgens de Bijbel, wel besluiten om een einde te maken aan het leven van een moordenaar of een verkrachter. Van mij mag de doodstraf weer worden ingevoerd." Ja, als de Bijbel het zegt. Nu heb ik niets tegen heilige schriften die de richtlijn vormen voor ontelbare mensen die orde in de chaos van hun leven willen scheppen. Maar die SGP-mevrouw moet niet gaan funshoppen in haar Bijbel: je neemt het totale pakket of helemaal niets. De Bijbel rechtvaardigt op tal van plekken de doodstraf: 'Wie iemand zo treft, dat hij sterft, zal zeker ter dood gebracht worden' (Exodus 21:12). Zie hier de moordenaars annex verkrachters van Lilian Janse. Maar is dit ook alles? Wie zijn pa en ma mishandelt of vervloekt, moet ook onder de guillotine (Exodus 21: 15-17). Wie zich met de lompen van de goeroe tooit, de valse profeet, moet er ook aan geloven. Slavendrijvers en ontvoerders vallen eveneens in de categorie 'opgeruimd staat netjes'. Vanzelfsprekend moeten homo's en lesbo's tegen de muur (Leviticus 20:13). En wie naast de pot pist, moet ook weten dat overspel niet door de Bijbelse beugel kan (Leviticus 20:10). Prostituees? Werp ze maar de eerste en ook de laatste steen naar het hoofd (Deuteronomium 22:4).

De Bijbel kent ook tal van combinaties in bed die men met de dood moet bekopen: een man die gemeenschap heeft met de vrouw van zijn vader, met zijn schoondochter, zijn zuster, de dochter van zijn vader of de dochter van zijn moeder, gaat eraan, samen met zijn medeplichtige. Ook met kip, hond of geit bestialiteit bedrijven, kost je de kop. En wat te denken van de onzorgvuldige boer wiens rund een man of vrouw doodt? 'Dan zal het rund gestenigd worden, maar ook de eigenaar zal ter dood gebracht worden' (Exodus 21). Werk aan de winkel dus voor de SGP-beulin. Als je dit slagveld overziet, zou je bijna van de Bijbel naar de Koran willen switchen. Wordt daarin niet gezegd dat 'wie een ziel doodt, is alsof hij gedood had de mensen al tezamen.' (Soera 5:32)? Helaas, ben je net in een warm bad islamitische barmhartigheid gestapt, kom je bij de volgende Soera (5:33) van een koude kermis thuis: zij die Allah en zijn boodschapper bestrijden, zullen 'ter dood worden gebracht of gekruisigd of hun handen en voeten worden afgekapt van weerszijden'. Je kunt uit heilige boeken ongetwijfeld veel leren. Maar voor je mentale gezondheid is het soms veiliger om alleen de Donald Duck op je nachtkastje te hebben liggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden