Doodstraf voor vijf Ethiopiërs

Een Ethiopische rechtbank heeft gisteren vijf mensen ter dood veroordeeld voor staatsgevaarlijke activiteiten. Eén van hen woont in Haarlem.

Seada Nourhussen

Mesfin Aman (30), sinds tweeënhalf jaar als uitgenodigd vluchteling in Nederland, is één van de vijf mensen die gisteren door een Ethiopische rechtbank ter dood zijn veroordeeld. De aanklacht: samenzwering om de grondwet te ondergraven en poging tot staatsgreep. Van de vijf zit alleen Melaku Teffera in Ethiopië gevangen, de anderen zijn gevlucht.

Nog eens 33 anderen, onder wie twee generaals die de Ethiopische premier Meles Zenawi dienden, kregen levenslange gevangenisstraffen opgelegd. De veroordeelden maakten volgens de regering deel uit van een groep die in april werd opgerold en later aangeklaagd. Ze zouden het leger willen aanzetten tot een staatsgreep, hoge regeringsfunctionarissen willen vermoorden en publieke instellingen willen saboteren.

„De Ethiopische regering zal geen middel schuwen om de eigen bevolking en de oppositie in het land te intimideren”, zegt Berhanu Nega, één van de ter dood veroordeelden, vanuit het Amerikaanse Lewisburg. „Voor Ethiopiërs is dit vonnis totaal geen verrassing, maar hopelijk zal nu ook de buitenwereld het ware gezicht van dictator Meles zien.”

De Ethiopische premier is een zogenaamde donor darling van het westen, ook van Nederland, omdat hij als strategische partner geldt in de roerige en door de islam gedomineerde Hoorn van Afrika. Maar vanuit mensenrechtenorganisaties zwelt nu de kritiek op Meles aan. Genocide Watch, de internationale campagne tegen volkerenmoord, heeft er bij de Verenigde Naties op aangedrongen om onderzoek te doen naar de gruweldaden in Gambela (West-Ethiopië) tegen de Anuaks en de ethnische Somaliërs in de Ogaden (Oost-Ethiopië).

De Ethiopische regering beschouwt Berhanu, overigens ook de democratisch gekozen maar nooit in functie getreden burgemeester van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, als het brein achter de vermeende couppoging. Hij voert nu vanuit de Verenigde Staten oppositie tegen het bewind van Meles.

Mesfin Aman is vanuit Nederland nog verbonden aan de mede door Berhanu opgerichte oppositiepartij in ballingschap Ginbot 7. In de Ethiopische kalender staat die naam voor 15 mei. Op deze dag in 2005 won Meles’ EPRDF de eerste vrije parlementsverkiezingen op frauduleuze wijze. Het herinnert ook aan het daarop volgende verkiezingsgeweld waarbij 200 protesterende burgers omkwamen. Met de verkiezingen van 2010 in aantocht heeft premier Meles de repressie weer opgevoerd. „Onze veroordeling is daar een voorbeeld van”, aldus Berhanu .

Vanuit Haarlem zegt Mesfin dat zijn terdoodveroordeling hem geen angst inboezemt. Hij vreest wel voor het leven van dierbaren in zijn thuisland. Zo is de bejaarde vader van de in Londen verblijvende Andargachew Tsige al vastgezet.

Mesfin zegt de Nederlandse overheid zeer dankbaar te zijn. „Ik heb net mijn master aan de Amsterdam Business School afgerond met een studiebeurs. Ik heb het hier goed. Maar wat ik niet begrijp is waarom Nederland enerzijds mensen zoals ik bescherming biedt, maar anderzijds ook de dictator steunt die ervoor heeft gezorgd dat ik mijn eigen land niet meer in kan.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden