Doodstraf voor 89 leden Boko Haram

Nieuwe wet Kameroen maakt zwaarste straf mogelijk bij terroristische daden

Een militaire rechtbank in Kameroen heeft 89 leden van Boko Haram ter dood veroordeeld. Ze zijn allen schuldig bevonden aan terrorisme. De veroordeelden kunnen niet in hoger beroep gaan. De 89 behoren tot een groep van 850 vermeende leden van Boko Haram die in Kameroen vastzitten.

De uitspraak is gedaan op basis van een relatief nieuwe wet, die stelt dat burgers die deelnemen aan terroristische daden de doodstraf moeten krijgen. Ook het sponsoren of op andere wijze mogelijk maken van terrorisme is strafbaar met de dood.

De wet krijgt veel kritiek van de oppositie. Die zijn bang dat de wet gebruikt wordt om mensen met een afwijkende mening te onderdrukken en de media onder de duim houden. Bovendien is het de vraag of de strenge straffen werken. De doodstraf schrikt Boko Haram niet af, zegt David Otto, expert op het gebied van antiterrorisme. De veroordeling van de leden kan weleens leiden tot bloedige vergeldingsaanvallen, zegt hij in de International Business Times: "Boko Haram zal ongetwijfeld van zich laten horen. Ik verwacht dat we aanvallen gaan zien in de komende weken."

Ook de afgelopen dagen werd al heftig gevochten in de regio. Zeker drie gendarmes uit Niger werden gedood bij aanvallen. Dit gebeurde in Bosso, een stad gelegen in een regio waar vaak Nigeriaanse extremisten vechten. Een bomaanslag op een moskee in de Nigeriaanse stad Maiduguri waarbij zeker 25 doden vielen, wordt ook aan Boko Haram toegeschreven. Twee vrouwen, verkleed als mannen, liepen tijdens het ochtendgebed het gebouw in en bliezen zichzelf op.

De terreurgroep is actief in landen als Nigeria, Tsjaad, Niger en het noorden van Kameroen. Deze landen vormden samen met Benin in 2015 een internationale troepenmacht om de uitbreiding van Boko Haram tegen te gaan. Er worden echter weinig resultaten verwacht van deze coalitie. Ondanks lage verwachtingen wist de troepenmacht woensdag toch twintig soldaten van Boko Haram te doden tijdens gevechten in Djibrila, een stad in Nigeria. Tijdens de gevechten werden ook twaalf gegijzelde mensen bevrijd.

Boko Haram is in 2002 opgericht en liet in 2015 weten zich aan te sluiten bij IS. Sindsdien staat de groep ook bekend als Islamitische Staat West-Afrikaanse Provincie (ISWAP). De terreurgroep was in 2014 de dodelijkste terreurorganisatie in de wereld. De groep is onder andere verantwoordelijk voor de ontvoering van honderden schoolmeisjes, ook in 2014.

De leider van de groep is Abubakar Shekau. Sinds zijn aanstelling is Boko Haram radicaler geworden. Hij nam het stokje over van Mohammed Yusuf, toen deze in 2009 werd doodgeschoten door de politie. Shekau staat bekend als 'onsterfelijk'. In hetzelfde jaar als zijn aanstelling werd hij 'vermoord'. Een jaar later verscheen hij echter weer in video's. In 2014 werd hij weer vermoord en ditmaal nam het Kameroense leger een foto, maar ook dat mocht niet baten. Shekau bleef in video's verschijnen.

Er wordt gedacht dat de originele Shekau allang dood is, maar dat Boko Haram dubbelgangers gebruikt om de onsterfelijkheidmythe van Shekau voort te zetten. Dit is af te leiden van video's waarin 'Shekau' zwaarder lijkt, of met verschillende stemhoogtes praat. Ook zijn huidskleur is in sommige video's een stuk donkerder dan in andere.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden