Doodstraf na decennia terug in Sri Lanka

De Sri Lankaanse president Maithripala Sirisena (links) bezocht vorige maand zijn Filippijnse ambtgenoot Rodrigo Duterte. Beeld AP

Drugshandel is een toenemend probleem in Sri Lanka. De president gaat de harde aanpak van de Filippijnen volgen.

Sri Lanka gaat na een pauze van 43 jaar weer criminelen ophangen. De Sri Lankaanse president Maithripala Sirisena heeft dat aangekondigd naar aanleiding van een bezoek dat hij afgelopen maand bracht aan zijn ambtgenoot Rodrigo Duterte op de Filippijnen. Sirisena zegt geïnspireerd te zijn door de bikkelharde wijze waarop Duterte drugsmisdaad bestrijdt.

“Ik hoop binnen twee maanden de eerste mensen te laten ophangen”, ­aldus de president. Volgens hem zijn de executies nodig voor een ‘ge­zagsgetrouwe en spirituele samenleving’.

Sri Lanka kent officieel de doodstraf voor zware delicten als moord, verkrachting en drugshandel, maar in de praktijk wordt de straf al vier decennia omgezet in levenslang. De laatste gevangene werd in 1976 geëxecuteerd. Maar Sirisena is dus onder de indruk van Dutertes aanpak, die hij in een speech tijdens zijn bezoek roemde als ‘een voorbeeld voor de wereld en voor mij persoonlijk’.

Toontje lager

Sinds het aantreden van Duterte in 2016 zijn verdwijningen, martelingen en buitengerechtelijke executies op de Filippijnen aan de orde van de dag, tot bezorgdheid van mensenrechtenactivisten. Maar de Sri Lankaanse president Sirisena vindt dat de activisten een toontje lager moeten zingen. “Ik roep mensenrechtenorganisaties op geen druk op ons uit te oefenen vanwege dit besluit”, verklaarde hij vorig week in het parlement.

Recente grote drugsvangsten op Sri Lanka hebben de vrees versterkt dat het tropische eiland voor de zuidpunt van India een draaischijf voor drugshandel aan het worden is. Zo vond de politie vorige maand 90 kilo heroïne in een appartement in de hoofdstad Colombo. Afgelopen week werd op twee locaties in de stad in totaal 110 kilo drugs in beslag genomen.  Volgens de staatskrant Daily News moet het leger worden ingezet tegen de gangsters. “Er gaat bijna geen dag voorbij zonder dat ergens een grote hoeveelheid drugs wordt gevonden”, aldus de krant in een commentaar. “Noodsituaties vragen om noodmaatregelen.”

Oude galg

Hoeveel drugscriminelen Sirisena wil executeren, is nog onduidelijk. Sri Lanka heeft momenteel 1299 gevangenen die de doodstraf hebben gekregen, onder wie 48 voor drugsdelicten. Justitieminister Thalatha Atukorale meldde vorig week dat dertig van hen nog verwikkeld zijn in beroepsprocedures, maar dat de andere achttien kunnen worden opgehangen. De bewindsvrouw zei de dossiers van vijf van hen al naar de president te hebben gestuurd. Wanneer hij zijn handtekening zet, zouden zij kunnen worden opgehangen.

Als het plan doorgaat, zullen de executies waarschijnlijk worden voltrokken in de oude, overbevolkte Welikada-gevangenis in Colombo, die stamt uit de Britse koloniale tijd. Daar staat nog een galg, die al ruim een halve eeuw niet is gebruikt.

Inmiddels adverteert de Sri Lankaanse gevangenisdienst ook al voor een geschikte beul. Sollicitanten moeten niet ouder zijn dan 45 jaar en kunnen een maandsalaris tegemoet zien van 35.000 roepies, omgerekend zo’n 174 euro.

President Sirisena

President Sirisena is al drie decennia politiek actief in het overwegend boeddhistische Sri Lanka en heeft zich al vaker opgeworpen als moraalridder.

Zo wilde hij de organisatoren van een concert van Enrique Iglesias in 2015 laten geselen omdat vrouwelijke fans hun beha’s hadden uitgetrokken.

In oktober vorig jaar stortte hij het eiland in een crisis toen hij de pro-Indiase premier ontsloeg en een pro-Chinese premier aanstelde. Op de achtergrond speelt dat China steeds meer invloed verwerft in Sri Lanka, te koste van regionale rivaal India.

Lees ook:

Politieke crisis in Sri Lanka biedt kansen voor China

Sri Lanka is in de greep van een politieke crisis. India en de grote rivaal van dat land, China, spelen een belangrijke rol.

Duterte is een ware held, vinden Filippino’s

Filippino’s zijn dol op hun controversiële president Duterte. “Amerika en de VN begrijpen dit land niet”, hoorde correspondent Wouter van Cleef bij een basketbalveldje in Manila.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden