Doodstraf geëist voor ramp met Koreaanse veerboot

Kapitein evacueerde schip niet, met 304 doden tot gevolg. Familie van reder gepakt voor miljoenenfraude.

In een van de 'grootste tragedies van Zuid-Korea', de ramp met veerboot Sewol waarbij 304 doden vielen, eiste de officier van justitie gisteren de doodstraf tegen kapitein Lee. Een uitzonderlijke eis die past bij de ontknoping van dit drama, waarbij maar liefst 63 mensen zijn gearresteerd en de familie van de rederij-eigenaar wel heel inhalig bleek.

De officier verwijt kapitein Lee Joon-seok zijn laffe optreden op 16 april. Ondanks dat er voldoende tijd was om te evacueren, kregen de passagiers (veel middelbare scholieren) het bevel om op hun plek te blijven zitten. Terwijl de kapitein en zijn bemanning wisten dat het schip zou zinken.

Tegen drie collega's van de kapitein is levenslang geëist, tegen elf andere bemanningsleden vijftien tot dertig jaar. "Ze verwaarloosden hun plicht en verantwoordelijkheid als bemanningsleden, wat resulteerde in veel doden", zei de officier.

Sinds mei jaagt de politie op de miljardenfamilie Yoo, eigenaar van Chonghaejin Marine Company, de rederij die de Sewol exploiteerde. Vlak na de ramp, nog voordat hun namen op de most wanted-lijst van Interpol prijkten, waren zij allerlei kanten op gevlucht. Inmiddels is duidelijk waarom.

Via andere familiebedrijven zijn miljoenen uit de rederij verduisterd. Geld om de bemanning op te leiden, in het belang van veiligheidseisen, verdween in eigen zak. Ook is de veerboot illegaal verbouwd om meer passagiers te vervoeren. Die was bovendien vaak veel te zwaar beladen: op 16 april zelfs twee keer zo zwaar als was toegestaan. Tijdens een scherpe bocht verschoof de vracht waardoor de boot kantelde en volliep met zeewater.

500.000 dollar werd uitgeloofd om de eigenaar van de rederij Yoo Byung-eun aan te leveren. Hij was naast zakenman leider van een religieuze groep en onderhield contacten met beroemdheden. Tienduizend agenten zochten een maand naar de man die gezien zijn anonimiteit 'miljardair zonder gezicht' werd genoemd. Een zwerver die dood was gevonden in een boomgaard, bleek een maand later Yoo Byung-eun. De politie denkt dat hij de schande niet kon verdragen en zelfmoord pleegde, maar kan het niet met zekerheid zeggen omdat het lichaam al te ver heen was.

Zijn echtgenote Kwon Yun-ja en twee ooms werden in juni vlakbij Seoul opgepakt. Kwon verduisterde geld uit haar andere bedrijven en de Evangelische Baptisten Kerk. Dit droeg ze over aan haar man om zijn bedrijf uit te breiden. De vier kinderen van het echtpaar worden verdacht van dezelfde soort praktijken. Drie van hen zijn opgepakt. Tegen zijn oudste zoon, Yoo Dae-kyoon, is vier jaar cel geëist voor het verduisteren van ruim 7 miljoen dollar uit de ferrymaatschappij. De oudste dochter, Yoo Some-na, is in mei in haar appartement in Parijs opgepakt. Zij vecht vanuit een Franse cel tegen uitlevering. Zijn andere zoon, Kim Hae Kyung, is vorige maand in de VS aangehouden op verdenking van het verduisteren van 23 miljoen dollar.

In het centrum van Seoul staan sinds een paar maanden drie tentenkampen. Nabestaanden verblijven er en demonstreren tegen president Park Guen-hye. Vlak na de ramp beloofde ze onafhankelijk onderzoek. Nu verzet ze zich tegen de komst van een speciale Sewol-wet die dat mogelijk maakt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden