Doodslag? Ja. Homoseksueel? Geenszins

(Trouw)

Zittend in het beklaagdenbankje in the Old Bailey, het Londense gerechtshof, ontkende de Saoedische prins Saoed Abdoelaziz bin Nasser al-Saoed geenszins zijn 32-jarige assistent te hebben gedood. Daarover was hij helder: wat plaats had gevonden in kamer 312 van het luxe Landmark Hotel was een ongeluk, maar het was wel zijn schuld. Niettemin bleef hij hameren op zijn onschuld inzake een geheel andere kwestie – zijn vermeende homoseksualiteit en dat hij een relatie had met de gewurgde Bandar Abdoellah Abdoelaziz.

Tot 15 februari leidde de 34-jarige prins een beschermd leventje. Zijn moeder was een van de vijftig dochters van de in 1964 overleden koning Saoed, de tweede monarch van Saoedi-Arabië. Ook zijn vader, prins Abdoelaziz, maakt deel uit van de koninklijke familie. Saoed is hierdoor zowel een kleinzoon als een achterneef van de in eigen land zo legendarische koning.

De in Riad opgegroeide prins studeerde politicologie, maar heeft nooit gewerkt. Dat was ook niet nodig, want alle vijfduizend Saoedische prinsen krijgen standaard – bovenop het familiekapitaal – een prettige toelage om van rond te komen. Zo verbleef Saoed dit jaar, met Bandar Abdoelaziz, als onderdeel van een wereldreis in Marokko, de Malediven, Milaan, Boedapest, Praag en Londen. Ze shopten in luxe warenhuizen, aten in dure restaurants, gingen naar exclusieve clubs, dronken cocktails en stonden nooit voor drie uur ’s middags op. De prins, die in het Londense hotel 30.000 euro in de kluis had, strooide rustig met fooien van 50 pond.

Voor Bandar Abdoelaziz, een wees die opgroeide in het gezin van een lage ambtenaar in Djedda, moet er een wereld zijn opengegaan toen hij vier jaar geleden door de koninklijke familie werd binnengehaald om de prins te vermaken. Als gezelschapsheer lag zijn vergoeding kennelijk in het mogen delen in het jetsetleven van Saoed, naast wie hij in de Londense hotelsuite sliep.

De prijs bleek hoog. Toen hij de ochtend na hun Valentijnsdagviering levenloos in bed werd aangetroffen, was hij beurs geslagen en bleek hij, naast hoofd-, nek- en buikwonden, in zijn wangen te zijn gebeten. Op beveiligingsbeelden van het hotel was te zien hoe de charmante en beleefde prins, weken eerder, met zijn vuisten op hem in beukt; en hoe Bandar Abdoelaziz hem daarna gedwee volgt.

Uit het proces kwam naar voren dat beide mannen een seksuele relatie onderhielden. Ook bezocht de prins homo-erotische websites en bestelde hij gigolo’s. Maar Saoed ontkent. Hij zou thuis een vriendin hebben en hetero zijn. Bandar was slechts zijn ’vriend en gelijke’.

Logisch, want het proces was niet geheim en in Saoedi-Arabië staat op homoseksualiteit de doodstraf. Daarom kan hij, als hij na minstens twintig jaar vrij komt, asiel aanvragen om te voorkomen terug te worden gestuurd – mits hij natuurlijk zegt homoseksueel te zijn.

In een hotellift beukt prins Saoed in op zijn gezelschapsheer. (FOTO AFP)Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden