Doodseskaders krijgen de vrije hand van Duterte

null Beeld anp
Beeld anp

Vers bloed loopt door een sloppenwijk van Manilla. Buurtbewoners en politieagenten staan om het lichaam van een man, die minuten eerder met een voltreffer is geraakt in zijn hoofd. Op beelden op sociale media is te zien hoe de moeder van het slachtoffer huilend wordt meegevoerd langs toegestroomde buren. De onbekende Filippino is een turfstreepje. Een van de naar schatting 3600 doden die al vielen tijdens de drugsoorlog van de Filippijnse president Rodrigo Duterte.

In deze nu drie maanden durende strijd, bleef tot nu toe vaag welke rol politie en de regering precies spelen. Volgens de autoriteiten zouden vooral burgerwachten de buitengerechtelijke executies plegen. Maar weinigen geloofden dat de politie niet betrokken was. Gisteren kwam er iets meer duidelijkheid. Een anonieme politiefunctionaris vertelde aan de Britse krant The Guardian hoe geheime doodseskaders van de politie jagen op drugscriminelen. De hooggeplaatste agent biechtte zijn eigen rol op bij de dood van 87 vermeende drugscriminelen, die zonder vragen of proces werden doodgeschoten.

De onthulling van The Guardian is gebaseerd op een anonieme bron en Trouw kan de beschuldigingen niet verifiëren. Maar ze passen in een patroon. President Duterte moedigde agenten de afgelopen maanden aan om niet zachtzinnig om te springen met drugsverdachten. Hij beloofde bij voorbaat amnestie aan politieagenten die bij de strijd tegen de drugscriminaliteit de wet schenden.

En veel Filippino's vinden dat prima. Volgens peilingen geniet de president de steun van een grote meerderheid van zijn landgenoten.

Heilige oorlog
De strijd tegen drugscriminaliteit krijgt steeds meer de lading van een heilige oorlog. Duterte spreekt voortdurend over de bittere noodzaak van de drugsoorlog. De populaire oud-bokser Manny Pacquiao, tegenwoordig senator, zegt dat Duterte door 'God gezonden' is om 'discipline op te leggen aan het volk'.

De bloedige strijd van de Filippijnse president Duterte tegen drugs lijkt steeds meer op een heilige oorlog. En die jaagt nu ook buitenlandse investeerders schrik aan.

President Duterte Beeld anp
President DuterteBeeld anp

Ook de anonieme agent praat in religieuze termen over zijn macabere werk: "We zijn als de engelen Michael en Gabriël." zei hij tegen The Guardian. Toch heeft juist de invloedrijke katholieke kerk stevige kritiek op de bloedige campagne. In augustus spraken de bisschoppen zich kritisch uit in een verklaring die tijdens een mis werd voorgelezen. En de geestelijken zijn niet de enigen. Ook internationaal ligt Duterte onder vuur.

De Filippijnse president trekt zich daar niks van aan. De Amerikaanse president kreeg van hem de wind van voren, waarna Obama een geplande ontmoeting afzegde. En gevraagd naar kritiek van de EU op zijn drugsoorlog, stak Duterte zijn middelvinger op. Hij zegt liever in zee te gaan met China en Rusland, en kondigde aan dat een jaarlijkse militaire oefening met de VS in de toekomst niet meer zal worden gehouden.

In eigen land worden critici angstiger nu het geweld toeneemt. Een kritische senator werd besmeurd op sociale media en uit haar functie gezet als hoofd van een commissie die onderzoek doet naar de drugsoorlog. En ook bij mensenrechtenactivisten nam de bezorgdheid verder toe toen Duterte vorige week zei dat hij net als Hitler 'graag' miljoenen wilde afslachten in zijn drugsoorlog. Voor die vergelijking met de Holocaust maakte de president later zijn excuses.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden