Doodschieten mus kost tweehonderd euro

(Novum) - De verdachte van het doodschieten van de zogenoemde dominomus heeft een schikkingsvoorstel van tweehonderd euro voorgelegd gekregen door het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM). De man heeft de flora- en faunawet overtreden door het dier vorige maand dood te schieten, in een poging een wereldrecordpoging met dominostenen te redden. De schutter zal de tweehonderd euro betalen.

De mus was half november de hal van het Frisio Expo Centre in Leeuwarden binnengedrongen, waar de recordpoging Domino Day werd voorbereid. Daar liet het dier 25 duizend stenen omvallen. De organisatie wilde verdere schade voorkomen en huurde het bedrijf van de schutter in. Het dier werd met een luchtbuks gedood, terwijl de mus een beschermde vogelsoort is. Het bedrijf had geen ontheffing van het ministerie van Natuur.

Het OM heeft er rekening mee gehouden dat het om een professionele schutter gaat. Hij had 'beter moeten weten en dienovereenkomstig moeten handelen', stelt het OM.

De zaak van de dominomus zorgde vorige maand voor ophef. De schutter werd via e-mails en op websites met de dood bedreigd. De weblog GeenStijl loofde duizend euro uit voor de persoon die vóór de recordpoging minstens een miljoen stenen zou omgooien. Radio-dj Ruud de Wild verhoogde de beloning, maar dat had geen resultaat. Ondanks een poging tot het binnensmokkelen van negentien muizen in een pizzadoos werd op 19 november een nieuw record gevestigd. Toen vielen ruim 4,1 miljoen stenen om, waarmee het oude record van 3,9 miljoen werd gebroken.

De schutter gaat akkoord met het voorstel. "Op het gevaar af dat dit lijkt op een schuldbekentenis", zegt zijn vader vrijdag. Net als zijn zoon is hij het niet eens met het voorstel van het OM, maar toch kozen ze voor dit 'economische en rationele besluit'. "Er is al zoveel over deze zaak te doen geweest. Het zou alleen maar meer tijd en geld kosten om dit uit te leggen", zegt hij. "Dan moet je een advocaat in de arm nemen. Dat is het allemaal niet waard".

De dode mus wordt nu ter beschikking gesteld aan het Natuurmuseum Rotterdam. Het dier gaat daar deel uitmaken van een tentoonstelling over de huismus volgend jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden