Doodsbedreigingen na weigering om te juichen voor Turkije

Turkse fans voor de wedstrijd gisteren tegen Tsjechië. Beeld epa
Turkse fans voor de wedstrijd gisteren tegen Tsjechië.Beeld epa

Schrijver Celal Altuntas is met de dood bedreigd. Hij zei vrijdag op Twitter, toen Spanje in de EK-wedstrijd tegen Turkije een tweede doelpunt scoorde, dat de Turken hun koffers kunnen pakken. Op de facebookpagina DutchTurks werd daarop gezegd: 'We zullen jou in een koffer stoppen'. En op Twitter klonk het in het Turks: 'Jouw lijk wordt in het riool gevonden.'

Marije van Beek

Maandag heeft Altuntas aangifte gedaan bij de politie, bevestigt een woordvoerder. Wat bij het onderzoek helpt is dat een aantal dreigementen met naam en toenaam zijn geuit.

Altuntas streed als tiener voor de militante Koerdische afscheidingsbeweging PKK. In 1992 kwam hij als vluchteling naar Nederland. Hij werd maatschappelijk werker, gespecialiseerd in eermoord. Vorig jaar kwam zijn boek 'Het is je zusje' uit. In opiniestukken en interviews laat hij zich regelmatig kritisch uit over president Erdogan en het deel van de Turkse gemeenschap in Nederland dat hem steunt.

Het vrije woord
Aan scheldpartijen en intimidatie is hij al gewend, zegt Altuntas, maar over de dreigementen maakt hij zich zorgen. De afgelopen dagen let hij extra op als hij naar buiten gaat. "Het is niet zomaar één persoon, hè?"

Altuntas hoopt dat er een heldere lijn wordt getrokken door de politiek en autoriteiten. "Ik mag niet denken en schrijven van ze. Dit is niet alleen tegen mij gericht, maar tegen het vrije woord in Nederland."

Het is niet de eerste keer dat Turks-Nederlandse politici en schrijvers worden bedreigd. Toen columniste Ebru Umar in Turkije vastzat voor belediging van president Erdogan, is in haar Amsterdamse woning ingebroken, en werd de muur beklad met het woord 'hoer'. Vanwege haar steun voor Umar kreeg Tweede Kamerlid Keklik Yücel (PvdA) ook bedreigingen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden