Minaret

Doodsbedreiging aan het adres van Bollywood

Demonstranten in de Indiase stad Bangalore protesteerden eerder deze maand tegen het uitbrengen van de Bollywoodfilm Padmavati. De hetze gaat uit van een organisatie van de hoge Rajputkaste, waartoe ook de man van Padmavati behoorde. Beeld AFP
Demonstranten in de Indiase stad Bangalore protesteerden eerder deze maand tegen het uitbrengen van de Bollywoodfilm Padmavati. De hetze gaat uit van een organisatie van de hoge Rajputkaste, waartoe ook de man van Padmavati behoorde.Beeld AFP

Kunst is oorlog. Soms althans, zoals nu bij een rel in India die dreigt over te slaan naar Groot-Brittannië. Inzet is een film die nog niet is uitgebracht en die een persoon zou ontheiligen die wellicht nooit heeft bestaan. Over de precieze inhoud doen alleen geruchten de ronde die de filmmaker tegenspreekt.

Toch waren ze reden genoeg voor een oproep om de hoofdrolspeelster, Bollywooddiva Deepika Padukane, de neus af te snijden. Bollywood is de bijnaam van de belangrijkste, in Bombay gevestigde Indiase filmindustrie. Een politicus van de hindoeïstische regeringspartij BJP looft zelfs 1,5 miljoen dollar uit voor wie de diva onthoofdt. Hetzelfde lot heeft hij in gedachten voor regisseur Sanjay Leela Bhansali, die het thema van de omstreden film eerder uitwerkte in een opera.

Het scenario speelt zich af in een reusachtig fort bij de stad Chittor in de aan Pakistan grenzende provincie Rajasthan. Het is een Unesco-monument, gebouwd op een soort Olympus. Daar waren ook de opnames. Vanaf die plek regeerden hindoeïstische vorsten, die het keer op keer moesten afleggen tegen islamitische veroveraars. Steeds komt in overleveringen hetzelfde motief terug: de echtgenote van de verslagen vorst verbrandt zichzelf, liever dan in handen te vallen van de moslims. Dat eeuwenlang doorvertelde 'toonbeeld van huwelijkse trouw' zou een stimulans hebben gegeven aan de akelige gewoonte van weduweverbranding, levend, bij de crematie van de overleden echtgenoot, op dezelfde brandstapel. De Britse kolonisatoren verboden in 1829 die praktijk.

Fantasieën

Een van de weduwen die dat uiterste offer brachten zou Padmavati zijn geweest, mogelijk de vrouw van de in 1303 verslagen koning Ratan Sen. Naar haar is de film vernoemd. Ze wilde via de dood ontsnappen aan de klauwen van moslimvorst Alauddin Khilji, overwinnaar van haar echtgenoot. Padmavati schijnt pas voor het eerst op te duiken in een epos uit de zestiende eeuw, 200 jaar na dato. Net als de heibel rondom de film is ook dat heldendicht waarschijnlijk een opeenstapeling van grif geloofde fantasieën.

Tekst loopt door onder foto

Betogers in Bangalore roepen leuzen tegen de  film Padmavati. Beeld REUTERS
Betogers in Bangalore roepen leuzen tegen de film Padmavati.Beeld REUTERS

Diva Deepika Padukane speelt de rol van koningin Padmavati. Volgens, opnieuw geruchten, krijgt ze momenteel therapie omdat bij de nagebootste zelfverbranding oude depressies naar boven kwamen. Misschien gebeurde dat ook wel vanwege de doodsbedreigingen. Na de uitgeloofde beloning voor haar onthoofding wapperde een extreme organisatie met een torenhoog bedrag voor wie het zou lukken Padukane levend te verbranden. Dat zou haar, zo meende een woordvoerder, in staat stellen zich pas echt in te leven in het personage van Padmavati.

Erotische fantasieën

Waarom deugt die film niet? De hetze gaat uit van een organisatie van de hoge Rajputkaste, waartoe ook de man van Padmavati behoorde. Volgens kletspraat, ontkend door de regisseur, droomt in de film de moslimheerser over Padmavati, die hij weldra als oorlogsbuit in bezit zal nemen. Voor de Rajputs is de idee dat de rolprent ruimte zal bieden aan de erotische fantasieën van de islamitische tiran over hun heldin en bijna godin Padmavati, heiligschennis. Vandaar het alarm en het dreigement alle bioscopen die de film vertonen in brand te steken, ook in Groot-Brittannië met zijn vele hindoes.

In januari kreeg de regisseur slaag. Vorige week hing aan de muur van het fort in Chittor een lijk. Op een steen stond gegraveerd: 'Wij verbranden geen afbeeldingen, we hangen op. Padmavati'. De première, die vandaag zou plaatshebben, is uitgesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden