BoekrecensieThriller

Doodgewone mannen, toch?

Haar contrasten tussen lichte toon en wrange verhalen maken Kate Atkinson tot een fijne auteur.

Kate Atkinson is een schrijfster waarbij je als lezer op je hoede moet zijn. Je wordt snel op het verkeerde been gezet. Ook de hoofdpersonen in ‘De wijde lucht’ worden met ogenschijnlijk groot gemak en veel humor gepresenteerd. Vier onopvallende mannen, blank, middelbaar, de een rijker dan de ander. Ze zijn onaantrekkelijk en gaan mokkend door het leven in een winderige Engelse provinciestad. Tommy, Andy en Vincent golfen regelmatig samen. Steve, de vierde van het clubje, heeft het te druk om te golfen. Vincent is overduidelijk de loser van het stel.

Geen van de mannen heeft een fijn huwelijk maar Vincent is het huis uitgezet. Zijn enige (en door hem aanbeden) dochter heeft een tussenjaar en trekt met een vriendje door Australië. Ze was nog niet vertrokken of haar moeder Wendy deelde mee dat haar huwelijk met Vince ‘dood’ was. Ze had alvast kartonnen dozen gekocht waar hij zijn spullen in kon pakken: ‘En vergeet je vuile kleren in de wasmand niet, Vince’. Kort daarop werd hij op zijn werk ontslagen: ‘Sorry Vince, overname enzo. Je weet wel, ze willen nieuw bloed.’

IJscowagen

In ‘De wijde lucht’ laat Atkinson privé­detective Jackson Brodie terugkeren. Die is neergestreken in een somber kustplaatsje in de buurt van de mannen en wordt voornamelijk nog ingehuurd om overspelige echtgenoten te volgen. Daarnaast heeft hij zijn handen vol aan puberzoon Nathan. Brodie begint te twijfelen over de rust in zijn woonplaatsje als hij ziet hoe een jong meisje meegenomen wordt in een ­ijscokarretje. Het kan natuurlijk haar vader zijn, maar toch. Het laat hem niet los.

Dat er echt iets loos is wordt duidelijk als Wendy, de ex-vrouw van Vince gevonden wordt, haar hersens ingeslagen met een golfclub. Brodie wordt vervolgens ingehuurd door de vrouw van Tommy, die denkt dat ze wordt achtervolgd. Tommy’s vorige vrouw viel tijdens het uitlaten van de hond van een klif, dat geeft te denken. Daarbij snapt deze Crystal niet waar haar Tommy zo veel geld vandaan haalt.

Atkinson voert de lezer langzaam de denkwereld van de vier mannen in. Ze vinden zichzelf niet slecht. Ze hebben nou eenmaal geld nodig en ach, die vrouwen. De ‘goederen’ raakten ze zelf nooit aan. Wie zou nou een paar witte kerels van middelbare leeftijd in een suffe kustplaats verdenken? Politie en veiligheidsdiensten richten zich op Roemeense bendes en Aziatische pedohandelaren. Maar juist in het volle zicht waarin de mannen werken, gaan de zaken goed.

De verhaallijnen worden ingenieus samengebracht. Van het plot moet het boek het niet hebben maar wat een heerlijke schrijfstijl. Het contrast tussen de lichtvoetige toon en het wrange verhaal maakt het scherp en duister.

Oordeel: van het plot moet het boek het niet hebben, maar wat een heerlijke stijl.

Kate Atkinson
De wijde lucht
Vert. Inge Kok. Atlas Contact; 372 blz. € 24,99

Thriller tips

Mads Peder Nordbo
Koude angst
Ambo Anthos

Vijf mannen worden schaars gekleed de ijskoude Groenlandse sneeuw ingestuurd. Slechts een van de mannen krijgt het koud. De anderen hebben een experimenteel medicijn gekregen dat mensen immuun moet maken voor kou. De vader van journalist ­Matthew Cave, Tom Cave, is een van die mannen. Matthew en zijn moeder hebben sinds zijn vader dienst deed op de militaire basis Thule nooit meer iets van hem gehoord. Twintig jaar later krijgt Mat-thew bericht van zijn vader. Dan vermoordt een jongen uit het niets tijdens een kampeeruitje de vrienden met wie hij op stap was. ‘Koude angst’ is het vervolg op Nordbo’s debuut ‘Meisje zonder huid’ en opnieuw een boek dat je in een keer uitleest.

Helen Fields
Perfecte resten
Ambo Anthos

Het lot van de vrouwen die in de handen van dr. King vallen is zo gruwelijk dat het soms moeite kost om door te lezen. Zo ontvoert hij Elaine Buxton, bindt haar vast in een kelder en trekt zonder verdoving haar tanden. Daarna ontvoert hij een prostituee, trekt ook haar tanden, vermoordt haar voor de ogen van Elaine, steekt haar in brand en legt hij de tanden van Elaine bij het lijk. Iedereen denkt dus dat Elaine de dode is. Daarna laat hij de vrouw beelden zien van de herdenkingsdienst waarin Elaines moeder compleet instort. En als Elaine niet aan zijn wensen voldoet pakt hij de volgende vrouw. Gelukkig worden de hoofdstukken waarin de ontvoerde vrouwen worden gemarteld, afgewisseld met de persoonlijke verwikkelingen van een bijzonder aangenaam team speurders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden