Update

Doodgeschoten Rishi had geen vuurwapen bij zich

null Beeld anp
Beeld anp

De 17-jarige Rishi Chandrikasing die zaterdagochtend even voor 6.30 door een agent op station Hollands Spoor in Den Haag werd doodgeschoten, had geen wapen bij zich. Dat blijkt onderzoek van de Rijksrecherche.

Dolf Hendriks

Wat er precies is gebeurd, wordt nog onderzocht, meldt het Openbaar Ministerie maandag. Het OM kondigt aan na afronding van het onderzoek naar deze zaak te beoordelen of de agent heeft gehandeld volgens de geldende instructies.

Volgens justitie kreeg de politie zaterdagochtend de melding dat de jongen iemand had bedreigd en dat hij een vuurwapen bij zich zou hebben. Toen de politie hem aansprak, voldeed de 17-jarige niet aan de instructies. Daarna heeft een agent een schot gelost.

Er wordt maandag nog aanvullend onderzoek op het treinstation gedaan. Het onderzoek is nog in volle gang en daarom zegt het OM terughoudend in de berichtgeving te zijn. Toch realiseert justitie zich het 'zwaarwegende maatschappelijke belang' om in deze zaak het publiek te informeren.

Getuigen
Het OM laat weten dat de Rijksrecherche verschillende getuigen en de drie bij het schietincident betrokken politiemensen heeft ondervraagd. Ook zijn er beelden veiliggesteld en is er sectie op het lichaam van de jongen verricht.

Verder wordt onderzoek gedaan naar de baan die de politiekogel heeft afgelegd. Op de vraag of die is afgeketst, antwoordt een woordvoerster van het OM dat nu nog met alle scenario's rekening wordt gehouden. 'We sluiten nog niets uit.'

De politie meldt dat in samenspraak met de bureauleiding waar de politieagent werkt en hemzelf de komende dagen wordt bepaald hoe en in welke mate hij zijn werk kan hervatten. 'Natuurlijk is de impact bij de familie het grootst. Maar ook in het korps, aan het bureau en bij de betrokken agenten is deze voelbaar.'

Zondagavond deden ruim 150 mensen in de Haagse Spoorwijk mee aan een stille tocht voor de doodgeschoten jongen. Zij, voor het merendeel jongeren, reageerden op een oproep via Twitter. Ze legden bloemen op het perron neer en staken ook kaarsen aan. De politie hield zich op de achtergrond.

'Afgeknald'
Vrienden van Rishi vertelden gisteren aan het AD al dat zij ervan overtuigd zijn dat Rishi geen wapen had. 'Ze hebben Rishi gewoon afgeknald. Het is een grote fout geweest hem neer te schieten', vertelt Ryan Giasi, een vriend van de 17-jarige jongen. 'Hij wilde zijn handen niet in de lucht doen, wist hij veel. Rishi was verdomme nog maar een kind!'

Volgens De Telegraaf had Rishi op dat tijdstip niet op straat mogen zijn. Rishi moest van de rechter in de weekenden om half twee 's nachts terug zijn bij de woongroep waar hij verplicht verbleef. Deze voorwaarde kreeg hij opgelegd toen hij in september vrijkwam. Hij zat in de cel voor een reeks inbraken.

Woongroep
De woongroep waarin de Rishi zat heeft de afgelopen dagen uitgebreid stilgestaan bij het overlijden van de 17-jarige jongen. 'Zijn dood heeft een flinke impact op de groep, er wordt veel met de jongeren gepraat en ze branden kaarsjes', aldus een woordvoerster van Stichting Jeugdformaat.

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden