Dood van Britse baby P. leidt tot strenger beleid

De gewelddadige dood van een kind van anderhalf noopt de Britse regering tot scherpere maatregelen in de kinderbescherming. Hulpverleners, artsen en politie moeten nu overal samenwerken.

De Britse regering gaat de maatregelen voor kinderbescherming aanscherpen, naar aanleiding van de gewelddadige dood in 2007 van de anderhalf jaar oude baby P.

Minister van jeugd Ed Balls wil in elke gemeente een organisatie instellen waarin scholen, hulpverleners, artsen en politie samen bedreigde kinderen in het vizier houden. Daarmee hoopt hij gevallen als van P. voortaan te voorkomen. Waar al zo’n trust bestaat, moet die versterkt worden.

’Baby P.’, zoals het jongetje in de pers heet, stierf in augustus 2007 nadat hij door zijn moeder, haar partner en een vriend was mishandeld. De afgelopen weken diende de rechtszaak, waarbij de daders én de Engelse kinderbescherming in het beklaagdenbankje stonden.

’Baby P.’ en zijn moeder waren al bekend bij hulpverleners, artsen en politie in Haringey, een wijk in Noord-Londen. De geregelde kneuzingen aan zijn hoofd, borst, neus of schouder wekten argwaan bij jeugdwerkers en artsen. Eind 2006 belandde P.’s dossier bij een onderzoeksteam voor kindermishandeling van de politie. De moeder is zelfs enkele keren gearresteerd, maar steeds besloot justitie dat er niet genoeg bewijs was om tot vervolging over te gaan.

Binnen de plaatselijke zorgverlening bestond onenigheid of er sprake was van mishandeling. P.’s dossier verhuisde van de ene politieofficier naar de andere, met een tijdverlies van enkele maanden. Begin augustus 2007 werd P. onderzocht door een kinderarts, maar weer waren er geen overtuigende aanwijzingen dat hij in ernstig gevaar verkeerde. Hij werd naar huis gestuurd. Twee dagen later werd P. thuis dood aangetroffen.

Zijn zaak staat niet op zichzelf. Een meisje van drie in Sheffield en een kind van zeven in Birmingham zijn dit jaar verhongerd aangetroffen. In hetzelfde Haringey stierf in 2000 de achtjarige Victoria Climbié door toedoen van haar oudtante. Ook in Victoria’s geval werkten instanties langs elkaar heen.

Daarna kwamen de eerste lokale samenwerkende organisaties van de grond, maar volgens recent onderzoek brachten zij tot nu toe weinig verbetering. Critici vrezen dat ook de nieuwe maatregelen vooral tot veel bureaucratie in de kinderbescherming zullen leiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden