Dood rodelaar overschaduwt opening Spelen

VANCOUVER (ANP) - Canada bewees de voorbije dagen in alle opzichten klaar te zijn voor de 21e Olympische Winterspelen. De dood van rodelaar Nodar Koemaritasjvili wierp vrijdag (plaatselijke tijd) echter een flinke smet op de opening van het belangrijke sportevenement.

ANP

In het met ruim 60.000 mensen gevulde BC Place speelde de Georgiër, die eerder op de dag om het leven kwam door een crash tijdens een training, opeens een droevige hoofdrol. De overige Georgische sporters konden het nog wel opbrengen mee te lopen tijdens de intocht, maar waren zichtbaar aangeslagen. Het gejuich in het stadion maakte bij de binnenkomst van het Georgische team plaats voor nog luider applaus van de aanwezigen die massaal gingen staan.

Sommige begeleiders en sporters huilden, anderen keken bedroefd. Met de vlag halfstok en zwarte sjaals om de nek zocht de Georgische equipe een weg naar de tribune. Het indrukwekkende moment duurde tot de aankondiging van Duitsland, het volgende land op de lijst.

Sprong

Ruimte voor feest was er ondanks de dood van Koemaritasjvili in de tussentijd wel. Met een sprong van grote hoogte door de middelste van de vijf olympische ringen, opende een snowboarder met een spectaculaire act het evenement. Op het middenterrein volgde daarna veel show, dans en muziek, waaronder een gezamenlijk optreden van Bryan Adams en Nelly Furtado.

Het Nederlandse team betrad als 58e land het stadion, onder aanvoering van vlaggendrager Timothy Beck. De bobsleeër begint aan zijn derde Olympische Spelen. De schaatsers en shorttrackers die in het openingsweekeinde in actie moeten komen, mochten van chef de mission Henk Gemser niet meelopen in de vlaggenparade. Zo ontbrak Sven Kramer. De schaatser rijdt zaterdag al de 5000 meter en hoopt Nederland dan de eerste gouden medaille te bezorgen. Ook sommige sporters die pas later in actie komen, zoals Jan Bos, sloegen de opening over.

Het Canadese team arriveerde als 82e en laatste land in BC Place. De binnenkomst van vlaggendraagster Clara Hughes, gevolgd door de overige sporters van het thuisland, zorgde voor een enorm gejuich en lawaai.

Eerbetoon

De ceremonie eindigde zoals die begon: met een eerbetoon aan Koemaritasjvili. Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, wenste zijn familie en vrienden veel sterkte. Ook John Furlong, de hoogste baas van het Canadese organisatiecomité VANOC, stond in zijn speech uitgebreid stil bij de dood van Koemaritasjvili. ,,Draag zijn olympische droom op jullie schouders'', zei hij tegen de aanwezige sporters. ,,En strijd met zijn passie in jullie hart.''

Na een indrukwekkende minuut stilte ging het bij de tot dan toe vlekkeloos verlopen opening alsnog mis. Slechts drie van de vier pilaren die rond de olympische toorts staan, gingen omhoog. Door het technisch malheur moest ex-schaatsster Catriona Le May-Doan, één van de vier fakkeldragers, werkeloos toekijken hoe de andere drie Canadese oud-atleten (ijshockeylegende Wayne Gretzky, voormalig topbasketballer Steve Nash en ex-skiester Nancy Greene) de vlam alsnog ontstaken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden